5 години „Арт театър” среща българите в Германия с родни творци

Катя Костова с Татяна Лолова и писателката Мария Лалева.

Пещерката Катя Костова, която е негов създател, празнува с турне на пиеса на Варненския театър 

Една българка от Пещера за 5 години успя да срещне много наши сънародници в Германия с любими български творци. Създаденият от Катя Костова „Арт театър” преди точно пет години, представя на българските имигранти там едни от най-хубавите театрални постановки, които се играят в родината им. Освен тях, нашенци имат страхотния късмет и възможност да гледат и най-новите български филми, както и да се срещнат с най-популярните български писатели. И всичко това се случва на територията на Германия, където българската публика там е във възторг от срещите си с тях. 

Инициативата на Катя Костова, която от почти 25 години живее със семейството си в Берлин, още в самото начало е подкрепена от журналиста Георги Тошев и тя с радост приема съветите и помощта му. И ако той е кръстникът на идеята, за своя кръстница в начинанието пещерката посочва голямата Татяна Лолова, която представя първия спектакъл – „Дуенде”, организиран от „Арт театъра” в различни градове на Германия. 

Всъщност, идеята й да популяризира българския театър в Германия се ражда спонтанно – това се случва през април 2016 г. по време на една изложба на Славето. А Славето е Светослав Светославов, съпругът на Татяна Лолова (за съжаление, и двамата вече не са между живите). Картините му са наредени в Българския културен институт в Берлин, а Катето си пие сутрешното кафе с Георги Тошев и си говорят за това колко малко се прави в Германия за популяризирането на българската култура. От дума на дума тя споделя идеята си за създаване на „Арт театър – Катя Костова”, който да организира и показва спектакли сред сънародниците ни в Германия. 

И нещата започват да се случват. Разбира се, благодарение на големия хъс и страхотната емоция и енергия, които Катя хвърля, за да изпълни мечтата си. Моноспектакълът на Лолова – „Дуенде”, който беше една от визитните картички на голямата ни актриса, е посрещнат с огромен възторг от българите в Германия, а залите в Берлин, Хамбург, Кьолн, Франкфурт, Мюнхен... буквално се пукат по шевовете от българска публика. 

Последват нови хитови постановки с любими актьори. Вторият спектакъл е „Хората от Оз” на режисьора Галин Стоев. Хитовата пиеса е написана специално за Цветана Манева от Яна Борисова – най-награждавания български драматург през последните години. Пещерката решава да направи екстравагантен подарък за рождения ден на любимата актриса – турне с три представления в Германия – Берлин, Мюнхен и Хамбург, през зимата на 2017 г. Заедно с Цветана на сцената играят и прекрасните проф. Атанас Атанасов, Стефан Вълдобрев, Радена Вълканова и Вежен Велчовски. „Островът”, „Театър, любов моя” и още десетки български постановки попадат в афиша пред българската публика в цяла Германия.

Чрез своя „Арт театър” Катя Костова решава да започне нови проекти, които събират още повече почитатели. Така преди три години тя започва проекта „Български актьори четат съвременни български автори”, в който един популярен актьор представя наш автор, току що издал книга.

Първоначално това започна на живо, но когато пандемията от коронавирус ни затвори, те продължават този проект онлайн. 
Първите гости в проекта между артисти и автори отново е Татяна Лолова, която представя една от най-четените съвременни български книги в последните няколко години - „Живот в скалите” на Мария Лалева. Така това прекрасно събитие в Българския културен център в Берлин (центърът сътрудничи на Арт театъра) поставя началото на проекта „Известни актьори четат съвременни български автори”. 

Следват много срещи, в които читателите и публиката се наслаждават на Цветана Манева, която представи творчеството на Мария Касимова - Моасе. Срещите стават редовни. Малко преди да се разрази COVID-епидемията в афиша на „Арт театър” присъстват срещи със Стефан Вълдобрев,  поета Добромир Банев представен от Петър Антонов, голямата и много обичана поетеса Маргарита Петкова заедно с прекрасната Нона Йотова, и още, и още...

Пандемията обаче става причина за тежкото решение да се отложат събитията за 2021 година. Това не е причина Катя Костова и „Арт театъра” да спрат дейността си. И така се ражда онлайн изданието „Известни актьори четат съвременни български автори”, което за кратко време набра огромна популярност не само в Германия. Начинанието е подкрепено веднага от театрите, актьорите и творците, с които „Арт театър” има дългогодишно сътрудничество – Сатиричния театър, Театър 199 „Валентин Стойчев“, Младежкия театър, Народния театър „Иван Вазов“, а после се присъединяват и други.

Какво всъщност представлява този проект - всяка неделя от 18 часа в ютуб канала на Арт театъра, както и във фейсбук, се излъчва видео, в което известен артист, чете текст от съвременни български произведения. Първият участник е любимият на мнозина българи Стефан Вълдобрев, който прочете своето стихотворение  „Бряг с цвят най-зелен“. След него се появяват Мариус Куркински, проф. Атанас Атанасов, Люси Дяковска, Иво Сиромахов, Биляна Петринска, Албена Михова, Петър Антонов...
 
През 2019 г. Катя Костова стартира още един проект „Вечери на българското кино” с филма „Диви и щастливи”. Турнето е абсолютен експеримент, който обаче се увенчава с успех и прокарва пътя на българското кино в Германия. Следва „Лошо момиче” с Мариан Вълев, а тази година за първи път бе направена бутикова прожекция на филм, който все още не е излязъл в България - „В сърцето на машината”. Той ще бъде показан през февруари 2022 г. пред българската публика в 13 германски града. „С него ние казваме огромно „Благодаря!” на всички, които следват „Арт театър” през годините”, споделя Катя Костова. 

Освен този проект отново започват театралните постановки, като по времето на пандемията са единствените, които правят турне. То започна само преди дни на 23 ноември в Берлин със спектакъла „Любовни писма” на Варненския театър. В момента, когато „Арт театъра” празнува своите 5 години, турнето с пиесата ще премине през градовете Хамбург, Нюрнберг, Франкфурт и ще завърши в Кьолн. В постановката участват Яна Маринова и Свежен Младенов.

Катя от Берлин вече мисли за следващите пет години. Идеите й следват една след друга и тя разкрива малка част от тях. Тя вече работи по нов проект за разкриване на българска театрална школа, където български ученици зад граница да бъдат обучавани от български режисьор. Целта е да се създаде малък спектакъл, който да бъде представен пред български и германски училища в Германия. Освен това много й се иска да бъдат привлечени и български ученици в Германия към постановките на „Арт театъра”, за да може да се осъществи приемственост между живота им в чужбина и техните корени. 

Още тази Коледа „Арт театър” ще подпомогне идеята на Гери Турийска за дарение на книги от „Пощенска кутия за приказки” на няколко български училища в Германия. С този жест Катя иска да отбележи и петия рожден ден на „Арт татъра”. Най-голямата й мечта обаче е да достигне и до малките градове на Германия, в които има българи, за да може българското изкуство да достигне до колкото се може повече хора. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура