5-метрова вълна заля село в Сибир след скъсване на язовирна стена (ВИДЕО)

Към момента жертвите на тежкия инцидент са 15

Тежък инцидент в мина за добив на злато в Сибир. 15 души загинаха след скъсване на стена на язовир, разположен край мината, съобщават властите в Красноярск, цитирани от БГНЕС. Тече мащабна спасително-издирвателна операция.

Десетки спасители и пожарникари работят на мястото на инцидента, посочват от руското Министерство на извънредните ситуации. На помощ са изпратени и хеликоптери, които да помогнат за евакуацията на пострадалите.

Инцидентът е станал след скъсването на язовирната стена на водния резервоар, който се стопанисва от златодобивната компания. Водата е заляла две временни общежития на работници в село Шчетинкино От Министерството на извънредните ситуации уточняват, че в селото живеят 174 души, от които 15 са загинали, 9 - пострадали, а 6-ма се водят изчезнали.

Като причина за инцидента се посочва лошото стопанисване на съоръжението, разположено на река Сева, което вероятно е преляло под напора на придошлите води.

Според очевидци приливната вълна е била с височина от близо 5 метра. Огромно количество кал и скална маса е заляло общежитията и буквално ги е отнесло. Води се разследване за престъпна небрежност и лошо стопанисване на съоръжението.

Коментари

Задължително поле