5 тона телешки дроб спипан в Малко Търново

Бекир от Харманли се надявал да го продаде в Одрин по 50 лева килото

Микробусът с дроба заминава под конвой за екарисажа

5 тона телешки черен дроб бил спипан на ГКПП Малко Търново. Превозвал го Бекир Б. от Харманли, с бус без хладилна камера, с хасковска регистрация.

След разкритието какво превозва, Бекир бил арестуван светкавично. Пред ченгетата обяснил, че се надявал да пласира дроба в Одрин. Казали му, че в Турция това бил скъп деликатес, който се консумирал пържен.

Харманлиецът  имал надежди да го продаде по 50 лева килото, т.е. да спечели 250 000 лева и да си живее царски след сделката. Тя обаче не се осъществилвала, защото пишман-търговецът не проверил, че през ГКПП Малко Търново не пропускат товарни автомобили, а само туристически.

След като го върнали, отчаян, той тъкмо се пуснал по надолнището от пункта към града, когато бил спрян от полицаите и товарът му лъснал - без документи, без самият той да има разрешително да го превозва и то с обикновен микробус, без да са спазени елементарни норми за охлаждане и хигиена.

Бекир казал, че е купил карантията от човек в Капитан Андреево. Заедно с него, в микробуса пътувал и друг мъж, вероятно помощник в мисията, който също е задържан.

"В момента уреждаме бусът да бъде извозен с конвой до екарисажа във Варна. Стоката ще бъде унищожена, тъй като е с неясен произход, няма разрешение за превозване и бусът не е хладилен", потвърди за случая пред Труд д-р Георги Митев, шеф на клона на Агенцията по храните в Бургас.

На ГКПП Капитан Андреево и на пункта в Лесово има действащи ветеринарно-гранични служби.  На Малко Търново дежурят само митничари. Вероятно заради това, Бекир и аверът му са решили че ще минат лесно, но си направили крива сметка, коментираха митничари и полицаи.

Коментари

Задължително поле