5 най-добри ресторанта в Турция

Турция е примамлива дестинация за много туристи. Тя удивлява своите посетители не само със забележителната си архитектура, но и с апетитната си кухня. Кулинарията в тази държава със сигурност може да се нарече екзотичен шедьовър. Вижте кои са ресторантите, които предлагат най-добрите ястия в Турция.

 

1. Ресторант Никол 

Ресторант Никол несъмнено си е заслужил първата звезда на Мишелин в Турция. Негов ръководител е главният готвач Aylin Yazıcıoğlu. Тя се отказва от докторантите си в университета в Кеймбридж, за да преследва своята мечета. Водена от страстта си в кухнята, завършва образованието си в Института "Кордон Блау" в Париж. Професията ѝ я запознава с много уважавани френски готвачи, преди да отвори ресторант Никол. Безупречното съчетаване на френски умения и най-ароматните съставки на Турция е изложено в сезонно меню за дегустация. То се променя периодично, но винаги е съпътствано с различни сортове вино от бутиковите лозя на Турция.

 

2. Hünkar

Hünkar е истанбулска класика и можете да го посетите в престижния квартал Нишантаси. Той е там от 1950 година насам и именно това го превръща в един от символите на града. Там можете да избирате между прясно приготвените ястия с ненадминати вкусове. Любими блюда на много посетители са  kuzu incik - бавно сварено агнешко в патладжан и kadınbudu köfte - кюфтета с ориз и билки, потопени в яйце и брашно и пържени.

 

3. Ресторант "Борса"

Ресторант "Борса" си е исторически за Истанбул. Неговата изисканата кухня предлага най-доброто от турската кулинария от 1927 година насам. Борса не се е променил много оттогава, нито, от гледна точка, на изисканата атмосфера, нито от тази на перфектното кулинарно изпълнение. Тук можете да опитате всичко от yaprak sarması - пълнени лозови листа до kuzu tandır - печено агнешко с пюре от патладжани.

 

4. Orfoz

Orfoz е един от най-добрите ресторанти в Бодрум. Кулинарите, работещи там са специалисти на всичко, което идва от морето. Менюто за дегустация е фантастично пътешествие, включващо ястия като пушена змиорка, морски охлюви с винен сос, пресни миди с лимон и свежи миди на фурната. Бъдете сигурни, че изживяването там ще бъде пълноценно и незабравимо. Особено, ако включва и подходящо ароматно бяло вино.

 

5. Karaköy Lokantası

Karaköy Lokantası е особено популярен с интересния си и модерен дизайн, така характерен заради класическите си тюркоазени плочки и променящите се арт инсталации в прозореците. През деня можете да се наслаждавате на класическа турска домашно приготвена бира, а вечер менюто предлага различни мезета, прясна риба и много видове ракия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме