5 от най-недооценените ръчни конзоли за всички времена

Снимка на Ben от Unsplash

Nintendo DS, Switch, Game Boy... това са част от наименованията, които веднага изскачат в ума ни когато чуем ръчни конзоли: най-известните устройства обичайно са с логото на Нинтендо.

Но японският гигант във видео игрите далеч не е единствения на пазара на преносимите устройства след  пускането на своята конзола Gаme Boy преди 30 години. Всъщност по света има много добри конзоли, които за съжаление не успяват да получат правилното признание от играчите. Ето пет от тях

 1. PS Vita

Маркетинговият отдел на Нинтендо и това което правят тези магьосници често има странични ефекти - чудесните продукти на конкурентите често остават в сянката на Нинтендо, а PS Vita е един чудесен пример за това.

Vita може би изпревари времето си, предлагайки технология, която притежава преден и страничен тъчскрийн, предна и задна камера, а дори и GPS в своята 3G версия. Но действително това, което я отличава от останалите, е нейната мощност. Тя може да се свърже с PS4 и да играете най-новите игри отдалечено, така че геймърите могат да играят игри като Metal Gear Solid HD в движение. Друга полезна функция е възможността за гледане на филми от SD картата, ако имате нужда.

И все пак Vita е жертва на обстоятелствата. Идеята при пускането на пазара е да се конкурира с 3DS, като Vita е технически по-доброто устройство в много отношения, но в крайна сметка идеята е неуспешна, след като конкурента успява да генерира 75 милиона продажби. Vita едва успява да регистрира и една пета от това, което я заклеймява като търговско недоразумение. Производството приключва през 2019 г., което означава, че вече е предмет с колекционерска стойност.

2. Game Gear

Още една история за добър опит, но когато противника е флангмана на цяло поколение Game Boy, провалът е оправдан. Когато 90-те почукаха на вратата, Game Gear бе голямата надежда на Sega за привличане на фенове от Азия, преди да премине към европейския и американския пазар.

Конзолата притежава уникална колекция от игри, включително и следващите класики на Sega, като Sonic the Hedgehog и Streets of Rage. От Sega се надявали, че ярките и модерни графики на устройството ще накарат потребителите да забравят за Game Boy, но сякаш това просто не е писано да се случи.

Все пак геймърите получили една от първите по рода си конзоли - малка и побираща се в ръцете, устройство което може да ви отведе навсякъде и да запълни дългите часове пътувания със забавление с любимите ви игри. Game Gear все пак остава в сърцата на геймърите от 90-те и до ден днешен.

3. Neo Geo Pocket Color

Пусната на пазара в края на 90-те, Pocket Color представлява устройство, което е в аркаден стил и с управление с палец, което ви позволява да се почувствате сякаш играете конвенционална конзола. Също така тя олицетворява и името си - с ярка жива графика, която изпреварва времето си, въпреки че в днешно време е по-вероятно да видите платформи като мобилните казина и казино приложения или смарт часовниците да предлагат по-добри функции.

Големите очаквания към конзолата дойдоха заедно с големите заглавия, които излязоха на пазара по същото време. За съжаление обаче, компанията създател SNK попадна в труден период и Pocket Color бе задминат от Game Boy Color на пазара. Не след дълго устройството бе забравено от обществото, но пък впечатляващият му дизайн и опаковка са актуални и днес.

4. Bandai WonderSwan

Ако WonderSwan ви прилича на Нинтендо конзола, то може би е защото е нещо подобно. Нейният създател Гунпеи Йокои бе дългогодишен служител на Нинтендо, който след зашеметяваща кариера и огромен принос към развитието на Game Boy напуска компанията през 1996 г. Амбицията му била да пусне нещо негово, а WonderSwan е продукта на тази амбиция, въпреки че Йокои така и не успява да види творението си на пазара, тъй като той намира смъртта си в автомобилна катастрофа преди това.

Скромното въздействие на WonderSwan на пазара не отразява качеството и иновациите на конзолата. Нейния софтуернен комплект на WonderWitch позволи на геймърите да разработят свои собствени игри, въпреки че това изискваше умения за програмиране, които много потребители нямаха. По отношение на игрите, конзолата включваше заглавия от Capcom и Namco, както и римейк на Final Fantasy от Squaresoft.

В крайна сметка това, което я направи известна, бе и причината за неуспеха й. Много потребители я смятаха за твърде насочена към една ниша, което я накара да загуби блясъка си пред PS Portable и не й позволиха да разгърне потенциала си.

5. Genesis Nomad

Nomad е интересно име за конзола, която да носите със себе си при пътуване. Самото устройство си бе впечатляващо за времето, успявайки да съчетае телевизор и конзола за игри. Тя притежава изключителни технически характеристики и е въздигната от гейминг списанията като първата 16 битова ръчна конзола.

За съжаление, Nomad беше пренебрегван от Sega в полза на Sega Saturn, пусната на пазара приблизително по същото време. Продавана само в Северна Америка, продажбите й така и не потръгнаха, като в крайна сметка бяха продадени около 1 милион броя. И все пак играчите носят в себе си спомена за Street Fighter 2, докато все още бе актуален през 90-те, а това си струва да се отбележи.

Така че, ако търсите алтернатива по отношение на преносимите устройства, вижте тези красоти, които често биват пренебрегвани. Преносимите конзоли непрекъснато се подобряват до степен, при която има малка разлика между днешните устройства и традиционните конзоли отпреди няколко години - но винаги си струва да си припомним предшествениците им, без които нямаше да стигнат до мястото, където са днес.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Електронни спортове