50 евро разлика между наем и вноска за жилище

Сделките с кредит представляват близо 50 на сто от всички покупки, сочат данните на брокерите.

В София по-изгодно е да си купите апартамент

Да не забравяме и възвращаемостта на инвестицията при покупката, която ви носи бонуси в бъдеще

В САЩ вече има ръст на лихвите по ипотечните кредити

Едва 50 евро на месец е разликата между това да сте под наем в ново, обзаведено тристайно жилище в Манастирски ливади и да го купите с кредит. Това изчислиха брокери на база пазара и кредитите в столицата и още няколко града. Ако продажната цена на апартамента е 120 хиляди евро, с ипотечен кредит със срок от 25 години и 20% самоучастие, вноската ви ще е 450 евро на месец, а наемът 400 евро. Да не забравяме и възвращаемостта на инвестицията при покупката, която ви носи бонуси в бъдеще. Всъщност месечната вноска за обзаведен двустаен апартамент в Манастирски ливади представлява малко над 20% от общите доходи на домакинство с двама работещи.

300 евро ще е месечната вноска за двустаен апартамент в хубав квартал в периферията на центъра на София, ако жилището струва 80 хил. евро. Делът на вноската е едва 29% от средната работна заплата. В Пловдив делът на вноската по кредитите е 30%, при стойност на апартамента 56 хиляди евро. Тогава ще плащате 196 евро на месец на банката. За тристаен апартамент в града под тепетата при цента от 89 хил. евро вноската ще ви е 334 евро или 52% от средната работна заплата за града. Във Варна и Бургас делът на вноската е 31% от средната работна заплата за морските градчета, където вноските са 211 и 188 евро за цени от 56 и 49 хиляди евро за двустаен апартамент.

Икономисти и брокери са категорични, че се подобрява финансовата достъпност на жилищата. За последните две години (2018-2020) средната работна заплата в столицата се е повишила с 22%, при покачване от 13% на средната цена на жилищата.

Спестяванията на домакинствата осезаемо се увеличиха от началото на извънредното положение досега. Отражение върху задлъжнялостта, вследствие на мораториума, можем да очакваме в края на годината”, коментира брокерът Гергана Тенекеджиева. “В международен план инвестициите в жилищни имоти растат, отчасти заради по-ограничената доходност при редица бизнес имоти, които бяха по-силно засегнати от пандемията. В Европа само за първото тримесечие обемът им се увеличава с 23%”, допълни тя.

Сделките с кредит представляват близо 50 на сто от всички покупки за първото тримесечие на 2021 г., сочат данните на брокерите. По-високите изисквания на банките към кредитополучателите се отразяват върху процента самоучастие в сделката. Много рядко се финансират покупки с по-малко от 10%, в повечето случаи банката покрива 50% до 80% от стойността на имота. След като приключи мораториумът върху кредитите, от които голяма част са ипотеки, вече има индикации за имоти, които се продават, защото продавачът има финансово затруднение, но те са повече в бизнес сегмента, отколкото в жилищния сектор.

Банките не очакват ръст по лихвите на ипотеката, но след като в САЩ има ръст, той ще дойде и в Европа на определен етап.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти