50 000 души с метрото до центъра за 12 минути

Снимка: Булфото
От “Овча купел” до центъра вече се стига за минути.

Предстои обсъждане за трасето до Симеоновския лифт

52 километра, 48 станции

90 000 т вредни емисии по-малко във въздуха

Над 50 000 души от кварталите “Овча купел” и “Горна баня” ще спестят огромна част от времето за пътуване и ще пристигат до центъра на София само за 12 минути с метро. Вторият участък от третата метролиния до “Овча купел”, който бе открит в събота, е последното разширяване на подземната градска железница, с което тя вече е 52 км и има 48 станции. Изградени са и 3 буферни паркинга за 700 автомобила, както и връзка с ж. п. линията “София-Перник”.

Строителството на новооткрития участък започна през 2017 г. със средства на Общината, а по-късно проектът получи одобрение от ЕК и оперативна програма “Транспорт”.

Следващите разширявания на метрото са планирани и по тях вече се работи. Това са 3 км през район “Подуяне” до “Левски Г” и 6 км - от Военна академия през кв. ”Гео Милев”, кв. “Слатина”, зала “Арена Армеец” до Окръжна болница.

Кметът на София Йорданка Фандъкова потвърди, че нови квартали също ще бъдат включени в бъдещата схема на метрото. По нейно предложение в следващия месец главният архитект на София има задача да изготви изменението на плана за регулация за обезпечаване на разширението на метрото от бул. “Черни връх” през “Витоша ВЕЦ Симеоново” до бул. “Симеоновско шосе”. Така се обезпечават 3 нови метростанции и продължава планът към Студентски град.

Следващата седмица се проведе и общественото обсъждане за трасето до Симеоновския лифт.

С разширяването на метрото досега се постига намаляване на вредните емисии във въздуха на София с над 90 000 т годишно.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони