5000 лв. глоба за 70-годишен, ходил за цигари в карантинен срок

100 часа труд за обществото и пробация получи още нарушителят, хванаха и други двама

70-годишен безимотен от Омуртаг получи сурово наказание за това, че отишъл да си купи цигари, докато бил под карантина. След одобрено споразумение той е наказан с глоба от 5000 лв., 100 часа безвъзмезден труд в полза на обществото и пробационни мерки за 6 месеца. Това съобщиха от Апелативна прокуратура във Варна.

Нарушителят, Хасан Х., се прибрал от Германия на 24 март. Дадено му е било предписание за домашна изолация в срок от две седмици. На 1 април, обаче мъжът не бил намерен на подадения адрес. Полицаите го срещнали на улицата и той обяснил, че ходил за цигари в магазина.

След приключване на досъдебното и предявяване на обвиненията той сключил споразумение с прокуратурата в Омуртаг, което е одобрено от съда. Пробационните мерки, които са му наложени, са задължителна регистрация по настоящ адрес и срещи два пъти седмично с пробационен служител в продължение на 6 месеца. В рамките на година пък трябва да положи и безвъзмездния труд в полза на обществото.

В миналото мъжът имал кражби, но от години не бил проявяван, бил по чужбина. Нямал имоти и глобата едва ли можело да бъде платена, предположиха хора от града.

Междувременно от полицията в Търговище съобщиха, че са започнали поредните досъдебни срещу нарушители на противоепидемичните мерки. 39-годишен мъж от Кардам не бил намерен при проверка в дома му във вторник вечерта. Доскучало му било и на четвъртия ден от карантината отишъл в магазина за цигари и бира.

Другият нарушител е 46-годишна жена от село в община Върбица, която падала адрес за карантината си до 23 май в търговищкото село Драгановец. Нямало я там обаче. Издирили я по телефона и се оказало, че е на съвсем друго място.

Срещу двамата нарушители са започнати досъдебни производства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини