55% от хората с под 30 лв. втора пенсия

70% от хората ще получават под 50 лв. като втора пенсия.

Предлагат четири варианта за изплащане на средствата

Близо 55% от пенсионерите ще получават под 30 лв. месечно като втора пенсия. Това показват данни на Министерство на труда и социалната политика, което публикува Концепция за изплащане на средствата от допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Причината е, че тези хора са осигурявани на доходи между минималната работна заплата и средния осигурителен доход за страната в периода 2002 г. - 2017 г. Голяма част от тях имат и неритмични вноски в универсалния си пенсионен фонд (УПФ), а за някои дори липсват такива, посочват от социалното министерство.

Според анализа, 70% от родените между 1 януари 1960 г. и 1 януари 1965 г. се осигуряват върху доходи под средния за страната. Това означава, че 70% от хората, които ще се пенсионират в периода 2021 г. - 2027 г., няма да получат дори по 50 лв. допълнителна пенсия на месец, изчисляват експертите.

Едва 20% от първите пенсионери ще могат да разчитат на втора пенсия в размер между 50 лв. и 100 лв. Това са лица, които към края на 2017 г. имат натрупвания в индивидуалните си партиди между 4600 лв. и 10 000 лв. Останалите 10% от пенсиониращите се в първите години, когато пенсии ще дават и частните фондове, ще могат да разчитат на пожизнена пенсия над 100 лв.

Затова от социалното министерство предлагат нова концепция за изплащане на парите за втора пенсия. Запазва се възможността за еднократно изплащане на сумата, натрупана в УПФ. Освен това пенсионерът може да поиска да получава пожизнена пенсия всеки месец. Този вариант обаче ще може да се избере, само ако натрупаните пари в частния фонд са достатъчни, така че пенсията да не е по-малка от 20% от минималната за стаж и възраст.

При пожизнените пенсии наследниците няма да получат нищо, ако пенсионерът почине само няколко месеца след като започне да получава пари от частния фонд. Но се предвижда хората да имат право да изберат пожизнена пенсия с гаранции за наследниците - гарантиран срок на изплащане от примерно 5, 10 или 15 години. В този случай, ако пенсионерът почине на втората година, наследниците ще получат средствата, които е трябвало да вземе в рамките на гарантирания период (например до 5-та година). А ако пенсионерът почине след гарантирания срок, наследниците няма да получат нищо.

От министерството предлагат и вариант пенсионерът да получава фиксирани суми само за определен период от време - например 10 или 15 години.

Законодателство

Промените засягат родените след 1960 г.

Съгласно действащото законодателство задължително за втора пенсия се осигуряват лицата, родени след 31 декември 1959 г., ако са осигурени във фонд “Пенсии”, съответно във фонд “Пенсии за лицата по чл. 69”, на държавното обществено осигуряване. Изключение се допуска само за тези, които са избрали да не се осигуряват в универсален пенсионен фонд, а само във фондовете на държавното обществено осигуряване (ДОО).

Първите “редовни” пенсионери, които ще получават втора пенсия, се очакват в края на 2021 г., когато част от родените през 1960 г. жени ще навършат нужната пенсионна възраст.

Първите по-значителни бройки пенсионери от УПФ се очакват след 2024 г., когато и родените през 1960 г. мъже ще навършат възрастта за пенсия.

Избор

Възрастните с пари 4 пъти в годината

След пенсиониране може да се окаже, че възрастните хора ще получават пари от частните пенсионни фондове само четири пъти в годината, вместо всеки месец. Това стана ясно от концепция за изплащане на вторите пенсии, разработена от социалното министерство. Идеята е при всяко изплащане на пенсия от частен фонд сумата да е не по-малка от 20% от минималната пенсия за стаж и възраст. Ако човек има малко натрупани пари по личната си партида в частния фонд, но иска да получава пожизнена пенсия, ще може да избере да я получава не всеки месец, а например на 3, 6 или на 12 месеца.

Хората ще може да изберат и комбиниран вариант. В представения пример човек ще може да избере да получава всеки месец в продължение на 5 години по 50 лв. и след това пожизнена пенсия от 58,96 лв. Другият вариант е 5 години да взима по 100 лв. на тримесечие, а след това пожизнена пенсия от 67,39 всеки месец.

Коментари

Задължително поле