55 190 зрелостници се явяват днес на матурата по БЕЛ

55 190 зрелостници се явяват днес на държавен зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ в 12-и клас, който започва в 8.00 часа.

Както всяка година, рано тази сутрин в 5.10 часа сутринта в Министерството на образованието беше генериран изпитният вариант. Това става на случаен принцип, с помощта на компютър, от над 11 милиона възможности. Темата, която бе определена с натискането на едно копче от пристстващ в залата журналист, е номер 24, но какво се крие зад това число, учениците ще разберат когато започне изпитът.

Авторът и произведението за 41-ия въпрос ще бъдат обявени по Българското национално радио в 12.00 часа.

Матурата по български език и литература в 12-и клас ще се състои в 651 училища, в над 4200 класни стаи, като в нея ще участват 10 100 квестори.

Изпитът започва в 8.00 часа и продължава четири астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности има два допълнителни часа.

Децата трябва да се явят в училищата, в които ще полагат матури, 15 минути преди началото на изпита. Трябва да носят документ за самоличност и служебната бележка за допускане до изпита, както и да пишат само с черен химикал. Ученикът не може да излезе от изпитната зала, преди да е предал работата си по съответния модул.

По български език и литература първият модул е един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият модул също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което е за останалите 30 точки до общия сбор от 100 точки.

В  8.50 часа, отново в МОН, ще бъде изтеглен изпитният вариант /от три възможни/ по български език и литература за изпита след седми клас за националното външно оценяване, и за преразказа по непознат текст с дидактическа задача. Изпитът за седмокласниците по БЕЛ започва в 10.00 часа и на него се очаква да се явят 57 129 ученици.

На 23 май ще се състои вторият държавен зрелостен изпит в 12-и клас и националното външно оценяване по математика в седми клас.

Коментари

Задължително поле