58 години от погрома на мача между Аржентина и Перу

На този ден, преди 58 години, светът видя може би най-тежката катастрофа, случила се на футболен мач. Над 300 души загубиха живота си след хаоса, възникнал в Лима, по време на мача между националните отбори на Аржентина и Перу.

Бунтовете на трибуните започват, когато публиката изтича на терена шест минути преди края на мача, недоволна от анулирания гол на националния си отбор. Тогава Перу беше втори в таблицата на квалификациите за Олимпийските игри и им трябваше поне една точка, като се има предвид, че играят с Бразилия в последния кръг.

Стадионът е пълен, на трибуните има 53 000 души, а в момента на бунтовете Аржентина води с 1:0.

- Въпреки че играхме добре, те поведоха. Ние атакувахме, те се защитаваха и това продължи, докато техният защитник не започна да изчиства топката, а нашият играч вдигна крака си, за да я блокира и тя рикошира в мрежата. Реферът каза, че е бил фаул и затова публиката бе разстроена – спомня си бившият национал на Перу Хектор Чумпитас.

Малко след това на терена влизат двама фенове. Единият се опитва да удари съдията, а другият претърпява брутална атака от страна на полицията. Точно това допълнително разбунтува останалите фенове, които ядосано започват да събарят всичко пред себе си и да тичат навътре.
Тогава полицията пуска сълзотворен газ, а стотици зрители са стъпкани, докато бягат от полицията, газа и кучетата. Жени и деца са буквално прегазени. По полицията са хвърлени камъни и бутилки, а теренът се превръща в бойно поле, което отнема много животи. Хиляди хора блокираха входовете на болниците, за да разберат дали близките им са там. 

Безредиците в града продължават и след мача, хулигани палят всичко пред себе си, а около 100 коли пред стадиона са откраднати. Звучи невероятно, но цели 21 затворници са използвали ситуацията, за да избягат от затвора.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят