6 г. затвор за трафикант, удавил шестима иракчани

Трафикант на мигранти, задържан при акция на ГДБОП. Снимка: МВР/Архив

Стоян М. нямал разрешително да управлява лодка в Дунава

Окръжният съд в Монтана наказа с 6 години затвор Стоян М., който през есента на 2016 г., при опит да преведе нелегално през Дунав мигранти от Ирак, обърна лодка в реката и шестима чужденци загинаха. Четири от жертвите бяха деца.

Трагедията се разигра в началото на септември 2016 г. край ломското село Добридол. Групата иракчани – 10 мъже, жени и деца, транспортирани от каналджии от Турция към Германия, пристигнала в края на август в Северозападна България и отседнала във видинското село Буковец. Участниците в трафика наели Стоян М. да превози чужденците през Дунав до Румъния.

Вечерта на 8 септември каналджиите откарали иракчаните на брега на Дунав между селата Добри Дол и Сливата, където с малка самоделна лодка ги чакал Стоян М. Мъжът натоварил всички и поел към отсрещния бряг. Плавателния съд обаче се обърнал се и хората паднали в реката. Стоян М. и друг от каналджиите, притекъл се на помощ с втора лодка, извадили от водата четирима иракчани и ги откарали на близък остров. Останалите шестима мигранти потънали в Дунав, а двамата трафиканти избягали.

През следващите дни полицаи и рибари извадиха от реката труповете на три деца и двама млади мъже. Тялото на двегодишната дъщеря на едно от иракските семейства не бе открито. Започналото разследване разкри, че Стоян М. нямал документи за управление на речни съдове, лодката не била регистрирана и се обърнала поради претоварването с хора и неумело управление.

Пред съда 38-годишният Стоян М. се призна за виновен и поиска съкратена съдебна процедура. Магистратите решиха, че за причинената по непредпазливост смърт на шестимата чужденци, лодкарят трябва да лежи в затвора 9 години. Заради съкратеното съдебно следствие обаче присъдата бе намалена на 6 години. Магистратите не присъдиха обезщетения за загиналите, тъй като месеци след трагедията, оцелелите им близки напуснали нелегално България и не участваха като ищци в процеса.

Присъдата подлежи на обжалване в 15 дневен срок. Разследването срещу замесените в канала за трафик на бежанци на българска територия все още продължава. Един от каналджиите е изчезнал в чужбина и се издирва.

Коментари

Задължително поле