Излекуваният от коронавирус ски учител: За две седмици отслабнах 8 килограма

8 са новите случаи на коронавирус у нас

Кметът на Бургас: Със сигурност летният сезон ще бъде труден

Започва тестването за коронавирус на първата група от 1000 души

Военният завод „Арсенал започва работа след двуседмичната карантина

Търмп удължи действието на мерките срещу COVID-19

Китай съобщи за нови 31 случая на коронавирус и четири нови жертви

Април започва с краткотрайни дъждове

На 30 март 2020 да почерпят

Водолеите да не харчат излишно, а Козирозите да не бързат с решенията – Дневният хороскоп на Алена

Бум на хемороиди от заседяване и ояждане

Построяването на Пентагона е свързано с числото на дявола Конспиратори смятат, че петоъгълната постройка е само видимата част на додекаедър, скрит под земята

Универсалният базов доход е осъществим

Великобритания може да остане под карантина в продължение на половин година

Американски учен: До 200 000 души ще загинат от коронавируса в САЩ

6 г. затвор за търговец, измамил трима бургазлии Мъжът присвоил 151 155 лв. под претекст, че урежда сделки с продажба на апартаменти

Снимка: Архив

Бургаски търговец с инициали Иво Б. е осъден на 6 години затвор, заради измами. В периода от август 2015 година до месец март 2016 година той извършил пет измами, при които е възбудил и поддържал заблуждение у трима пострадали. Така той причинил обща вреда на тримата пострадали в размер на 151 155 лева, като измамата е в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Престъплението е квалифицирано по чл.211, вр. чл.210, ал.1, т.4, вр. чл.209, ал.1, вр. чл.28, ал.1, вр.чл.26, ал.1 от Наказателния кодекс.

По време на разследването е установено, че Иво Б. е бил управител и едноличен собственик на търговско дружество. В същото дружество (през 2015 г.) започнал работа един от пострадалите – бременна жена от Бургас, която имала желание да си закупи апартамент. Тя видяла обява за продажба на такъв от НАП. Пострадалата помолила Иво Б. да отиде с нея и да огледат въпросното жилище, намиращо се в бургаския комплекс „Меден рудник“. След като приключил огледа, подсъдимият се обадил по телефона в присъствието на пострадалата, като след приключване на разговора, въвел в заблуждение пострадалата, че е разговарял с известният адвокат М. от гр. София, който бил запознат с процедурата по закупуване на апартаменти от НАП. Предложил на пострадалата да си избере жилище, а той и адвокат М. щели да и помогнат да го закупи.

Жената показала на подсъдимия избрания апартамент, а той й заявил, че отново се е консултирал с адвокат М., според когото било възможно да бъде направено директно предложение към НАП, без да е необходимо да се изчаква датата на търга за апартамента, но за целта трябвало да се преведе сума в размер на 25 % от цената на имота, а не 20 %, както било обявено на сайта на НАП. Парите трябвало да бъдат преведени по сметка на търговското дружество, управлявано от подсъдимия. Пострадалата поискала телефонния номер на адвоката, но Иво Б. казал, че той бил много ангажиран и поради тази причина трябвало да си контактуват по ел. поща.

Пострадалата превела сумата от 16 800 лева по сметката на търговското дружество, а подсъдимият предоставил копие на платежно нареждане (с невярно съдържание), от което било видно, че те са прехвърлени по сметка на НАП. Предоставил и адрес на ел. поща на посочения адвокат. Няколко дни по-късно жената получила писмо от посочената поща, в което пишело, че трябва да бъдат преведени още 25 % от цената на жилището, а по-късно и ново писмо с искане за превод на остатъка от цялата сума. Така пострадалата превела още 47 400 лева.

Подобна била измамата и с втория пострадал. Той бил в близки отношения с посочената по-горе жена, която му съобщила, че търговското дружество, което се управлява от Иво Б. ще участва в търг за закупуване на апартаменти от НАП, като съдействие ще окаже известният адвокат М.. Пострадалият също поискал да закупи апартамент, като за тази цел превел сумата от 10 000 лева по сметка на Иво Б. Парите били преведени на 5-ти октомври 2015 г.

По време на разследването са разпитани всички български адвокати с фамилията на посочения адвокат. Нито един от тях не е потвърдил познанство с подсъдимото лице, не са открити и други доказателства в тази посока.

Пострадал от другите три измами е мъж, който също е управител на търговско дружество. Той също имал намерение да закупи жилище в град Бургас. Пострадалият и Иво Б. се срещнали през месец декември 2015 г., за да обсъдят евентуална сделка. Иво Б. въвел в заблуждение пострадалия, че може да му съдейства за закупуване на жилище на изгодна цена. За целта трябвало да бъде преведена сумата по банкова сметка на дружеството, управлявано от подсъдимия. Така на три превода по въпросната сметка постъпила сумата от 55 000 лева.

Във връзка разговорите за закупуването на жилището, пострадалият започнал да поддържа по-близки отношения с подсъдимия. Така Иво Б. успял да възбуди заблуждение у пострадалия, че е намерил много изгодна оферта за закупуване на микробуси от Германия. Съобщил му, че те ще бъдат закупени от неговото търговско дружество, а то щяло да прехвърли собствеността върху тях на това, управлявано от пострадалия. На 26-ти февруари 2016 г., Иво Б. помолил пострадалия да му преведе сумата от 20 000 лева за два микробуса, което било сторено. Платените микробуси така и не били доставени от страна на подсъдимия.

Няколко дни по-късно Иво Б. отново се обадил на пострадалия и му съобщил, че е намерил много изгодна цена на три леки автомобила, вече и бил закупил и колите били натоварени на автовоз, пътували към България с вече закупените микробуси. След като бил въведен в заблуждение, пострадалият решил да закупи и един от леките автомобили. За целта превел сумата от 1000 евро по сметка на търговското дружество управлявано от Иво Б. Автомобилът не бил доставен.

Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим в затвор.

Присъдата на Районен съд – Бургас, която е постановена по реда на съкратеното производство, може да бъде обжалвана пред Окръжния съд в града.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.