60-годишен закон засяга над 10 000 деца годишно у нас

Игра „Не ме съди, човече” събра родители и хлапета във Варна

Над 10 000 деца годишно у нас попадат под ударите на 60-годишния Закон за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните/приет през 1958 г./. Той засяга както децата с проблемно поведение, извършили престъпление, така и тези, които са откраднали например дъвка или бонбон, бягат от дома, или са принудени от възрастните да просят или проституират на улицата.

Тъжната статистика посочи Диляна Славкова, програмен координатор на Национална мрежа за децата, която след София стартира и във Варна в събота кампанията „За по-човечно детско правосъдие”.

Родители и хлапета се събраха за участие в инициираната игра” Не ме съди човече”, в лабиринтите на която от малките грешки се стига до престъпна дейност, заради която в интернатите държат средногодишно над 200 деца. Но 80 % от тях след изтърпяване на наказателната мярка се вливат в престъпния контингент на затворите за възрастни, посочи Славкова.

Играта е метафора на сега действащия Закон за борба срещу противообществените прояви, който трябва да бъде променен, обясняват инициаторите на кампанията. Проект на Министерството на правосъдието за нов нормативен акт има поне от две години, но не и воля да влезе в пленарна зала и да бъде приет, припомнят те.

Коментари

Задължително поле