София има нужда от два пъти повече нови жилища Нарастването на заплатите прави покупката на дом по-лесна

Калоян Паргов: Две години чакам анализ на причините за липсата на шофьори в градския транспорт

Банков скандал тресе Скандинавия След Дания и Швеция е замесена

Административният съд прекрати делата по жалби на роми от Войводиново

Бойко Борисов: Няма да позволим на БСП отново да фалират банки и ние да им ги оправяме През юли България ще влезе в чакалнята на Еврозоната, заяви премиерът

Белгия си търси дълговете от Кадафи Брюксел предлагал на Триполи съмнителна схема

Български производител вдига завод за над 40 милиона лева във Враца

Министърът на туризма награждава победителите от конкурса за детска рисунка „Моята ЕДЕН дестинация в България“

Джендър диверсия в българското училище Платформата за дигитализация е достигнала до 900 школа у нас

Мадуро затвори границата с Бразилия, за да спре хуманитарна помощ

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 22 февруари 2019

Осем съдии задържани в Литва

Германската икономика се нуждае от около 260 хил. чужденци

100 лв. глоба грози продавачи на кукуряк

Ученичка критикува лидерите на ЕС заради замърсяването на въздуха

650 лв. минимална заплата до края на мандата на ГЕРБ (обзор) Възнагражденията растат с 11,8% на година

Разликите в доходите най-големи в услугите и търговията

Средната заплата в България ще стане 1500 лв., а минималната 650 лева до края на мандата на ГЕРБ. Това заяви премиерът Бойко Борисов на международна конференция в София, на която беше даден старт на Алианса за сближаване на заплатите в Европа.

Той напомни, че заплатите у нас растат с 11,8% годишно. “Преди години, когато канехме инвеститори, им казвахме – елате, защото имаме евтина работна ръка. Сега казваме – елате, защото имаме квалифицирана работна ръка”, подчерта премиерът. По думите му се е променила не само структурата на икономиката ни, но има и стабилен ръст от около 4% годишно.

Той упрекна развитите държави в Европа, че са източвали работната ръка от страни като Полша, Унгария, Румъния и България, примамвайки ги с високи заплати. “Сега никой не протестира срещу българските лекари и медицински сестри, които работят на Запад, а викат – вземете си циганите”, заяви Бойко Борисов. По думите му този отлив е довел до застаряващо население и нискоквалифицирани кадри на пазара на труда у нас. Сега синдикатите искат да вдигнем пенсиите, но системата не го позволява, подчерта премиерът.

Борисов посочи, че правителството е извадило образованието като приоритет. Само за година сме върнали 22 000 деца в училищата. Това са деца, които не могат да четат и пишат, смятайте колко ще бъдат конкурентни на пазара на труда, посочи министър-председателят. Премиерът напомни, че кабинетът е отпуснал 700 млн. лева за образование и е поел ангажимент за двойно увеличение на заплатите в сектора. 150 млн. лева са отпуснати за повишаване на възнагражденията на военни и полицаи и 15 млн. лева за учените.

ИТ специалистите у нас взимат европейски заплати.
ИТ специалистите у нас взимат европейски заплати.

Заместник социалният министър Зорница Русинова подчерта, че въпреки че доходите у нас са ниски, минималната заплата се е повишила с над 43% миналата година, а средната – с близо 12 на сто. И допълни, че правителството си е поставило за цел този ръст да продължи.

Като пример за сектор, който не изостава по заплати от европейските, тя посочи заетите в ИТ бранша. Там има и голямо участие на жените и равнопоставеност на двата пола като заплащане, уточни тя. Според Лука Византини, генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите най-голямо разминаване между възнагражденията у нас и в Европа има в сектора на услугите и търговията.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров допълни, че производителността на труда в индустрията в България се различава драматично с тази в Германия например. У нас един работник генерира 11 400 евро на година, а в Германия – 74 000 евро. Разходите за един работник на година в България са 5 700 евро, а там – 55 000 евро.

 

За еврозоната

Егоизмът на някои страни ще счупи Европа на две

Ще счупите Европа по средата заради егоизма, заяви премиерът Бойко Борисов по повод исканията на някои западни държави да променят условията за влизане в чакалнята на еврозоната. Той подчерта, че България има огромни валутни резерви, спазва валутен курс 1 към 2, безработицата е 6%, а външният дълг намалява. “Къде е рискът за чакалнята на еврозоната? Не за нея, а за чакалнята?”, попита риторично Борисов и отговори: “Няма риск, има егоизъм”. Затова сега водим спокойни, тихи преговори, каза премиерът.

Като примери за егоизма на западните държави той посочи и наказателните процедури към Полша и Унгария, както и поставянето на нови условия пред Македония за започването на преговори за членство в ЕС.

 

Без да отчитаме данъците

Получаваме 10 пъти по-малко от датчаните

Разликата с Унгария е 20%

Синдикалните лидери Пламен Димитров и Димитър Манолов изнесоха данни за заплатите у нас.
Синдикалните лидери Пламен Димитров и Димитър Манолов изнесоха данни за заплатите у нас.

Средната заплата в България е 542 евро преди данъци, а в Дания – 5191 евро. Тоест българите получават 10 пъти по-малко от датчаните. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на конференция в София. Когато махнем данъците, тъй като там са по-високи, разликата става 3 пъти, допълни той. Между България и Унгария разликата в заплатите е 20%. Димитров беше категоричен, че получаваме по-малко, отколкото произвеждаме.

Според него в България в момента имаме икономическата възможност заплащането да стигне до 60 процента от средноевропейското през паритетна покупателна способност до четири години. Това според него е психологическата граница, в която гражданин на Европа се чувства част от общността.

От своя страна лидерът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов посочи, че според изследвания, със сегашното темпо на развитие страните от Източна Европа ще настигнат тези от Западна след около 200 години, а България ще настигне страните от Централна и Източна Европа, извън Румъния, след около 40 години.

Целта на тази кампания е да опита да сложи на масата ключовия въпрос, който терзае цяла Европа – разделението между заплащането. Както и да се приемат конкретните политически мерки, които да доведат до координирани политики, както на макроикономическо, така и на ниво пазар на труда и естествено политики по доходите, за да могат всички тези различия да бъдат запълнени, посочи Пламен Димитров.

 

Лука Византини, генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите:

В дъното сте по доходи

03-10България е в дъното по заплати в ЕС, заяви Лука Византини, генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите на конференцията. Той подчерта, че последните години се наблюдава намаляване на реалните заплати в целия Европейски съюз с около 30%. “Цели категории са изключени от икономическия растеж. Милиони хора не могат да вържат двата края, а не са безработни”, посочи Византини.

Според него не е вярно, че в България заплатите са по-ниски, защото производителността и разходите за живот тук са по-малки. “Трябва да отдадем дължимото на българското правителство за увеличаването на минималната заплата. Но това не е достатъчно”, подчерта Византини. Според него, за да има реален ръст на заплатите, трябва да се постигне секторно колективно договаряне.

Той напомни, че ниските доходи създават условия за “изтичане на мозъци”’. И предупреди, че неравенството във възнагражденията в страните от ЕС нанася щети на съюза.

 

Статистика

Работим за 1107 лева на месец

Българите работят средно за 1107 лв. на месец, сочат последните данни на НСИ. Като в частните фирми средното възнаграждение е 1105 лв., а в обществения сектор е 1115 лв. За да бъде увеличена средната заплата до 1500 лв. до края на мандата на правителството, означава възнагражденията да нараснат със 74%. В момента най-високи заплати взимат с вектора “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” – средно 2689 лв. на месец. На второ място са заетите в сектора финансови и застрахователни дейности – 1906 лв. На трето място е “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” с 1832 лв. на месец.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. И нито дума за 1,3 млн. пенсионери под прага на бедност. Те са обречени на гладна смърт.

  2. ГЕРБерастка стЪКМИстика!!!!! То ако беше вярно, младите нямаше да бягат през глава!!! Нагла ГЕРБерастка стЪКМИстика!!!!!

  3. Заминaвате си с ексреса. Борисов пробвай ти да живееш с това, което обещаваш.
    Ти си абдикирал от държавата, един човек, който обрече хиляди на мизерстване, няма да се измъкнеш. Кармата ще ти покаже какъв си бил и какво ще препатиш.
    Властта се дава, за да помагаш, а не да вредиш. По- страшно от турското робство е управлението на ГЕРБ. Сбирщина крадци, лъжци и всякакви у*трепки събрани в една партия, която погуби цяла държава.

  4. В България си правим стъкмистика.Така излъгахме Запада да ни вземе в ЕС.Да ама всички там вече знаят с какви си имат работа.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.