„Нисан“ съкращава над 10 000 работни места

Испанският премиер загуби вот на доверие в парламента

Нинова: Защо „Фолксваген“ отиват в Турция? Борисов да отговори!

Израел предлага управляеми противотанкови ракети на армията ни

Красимир Ципов: Няма достатъчно време да се преработи софтуера на машините за местния вот

Съдът на ЕС подкрепя колите с десен волан

Затварят за час магистрала „Марица“ между Димитровград и Харманли утре

Бюрхан Абазов: Заразата по свинете е влязла чрез фуражи

Кристиян търсел информация за Бойко Борисов и Сотир Цацаров (обзор) Хакерът съхранявал откритите сведения в папка с име “Търсене за Бивол”

Затварят тръбата в посока София на тунел „Витиня“ утре

Мохамед в „Левски“ за 3 години

Плащаме за паркиране с мобилно приложение

Данаил Кирилов: Няма да номинирам кандидат за главен прокурор

Нови 10 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничния регион между България и Турция

Д-р Емил Илиев, организатор на Джаз фестивала в Банско: Джаз фестът в Банско привлича туристи от цял свят

652 деца са върнати в класните стаи в Сливен и областта, 69 са отпаднали от образование

2893 деца и ученици, на възраст от 5 до 16 години, са били посетени на адрес от екипите за обхват в Сливенска област, съобщиха от областната администрация. Става дума за деца и ученици, които подлежат на задължително обучение, но не са били записани в началото на учебната година.

След посещенията 652 от тях са се върнали в класните стаи. 69 обаче са отпаднали и до 15 февруари отново ще бъдат издирени на домашните адреси. За 1288 от останалите 2100 деца има данни, по сведения на близки и съседи, че са в чужбина със семействата си. Тази информация се проверява. Другите близо 900 деца и ученици не са в образователната система по решение на родителите и направен отказ след проведените разговори с тях.

Тези данни са били изнесени на заседание на Областния координационен център по механизма за обхват в образованието, свикано от областния управител на Сливен Чавдар Божурски. Директорът на РД „Социално подпомагане“ Тотка Костова е съобщила, че близо 20 000 семейства в Сливенска област получават детски надбавки, като 12 358 от тях са в Сливен и общината.

През септември са били спрени детските на 298 родители, през октомври – на 1 295, а през ноември – 1 090. Тези мерки са наложени, тъй като децата им са отсъствали от предучилищните групи повече от 3 дни в месеца или са направили повече от 5 неизвинени отсъствия от училище. За отсъствия по неуважителни причини на децата законът задължава кметовете на общини да налагат глоби в размер от 50 до 150 лева.

По време на провелото се заседание обаче, представителите на местните администрации са посочили, че при съставянето на актовете и издаването на наказателните постановления изпитват сериозни затруднения, тъй като санкционираните родители често или не се явяват, или не могат да бъдат открити. За проблемите в прилагането на мерките по обхвата ще бъде информиран вицепремиерът Томислав Дончев, който е ръководител на координационното звено за Механизма, съобщиха още от областната администрация.

 

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.