7-годишен музикант от Търново получи майсторска цигулка на Минчо Минчев

Снимка- Фейсбук страница на “Варненско лято”

Константин Николов спечели приз в рамките на Международния музикален фестивал “Варненско лято”

Седемгодишният Константин Николов от Велико Търново получи майсторска цигулка на Минчо Минчев след като спечели приз в рамките на Международния музикален фестивал “Варненско лято” и участва в заключителното състезание “Цигулките на Минчо Минчев”.

Това сподели майката на талантливия цигулар Галина Николова. Даровитото дете тази година е било и най- малкият участник в Лятната академия, която се проведе от 6 до 12 юли в морската столица. Целта на състезанието е да се стимулира развитието на млади таланти като им се дава право да ползват майсторски инструменти от фонда на проф. Минчо Минчев в рамките на една година.

Константин Николов посещава Детската музикална школа в Младежкия дом във Велико Търново още от четиригодишен. Той е възпитаник на музикалния педагог и цигулар Елка Станева, под чието ръководство усилено се подготвя и развива музикалните си заложби.

Единственият цигулар от Велико Търново, който посети тази година майсторския клас на Димитър Буров, бе малкият Константин. По време на състезанието “Цигулките на Минчо Минчев”, което се проведе в Градската художествена галерия, Константин се е представил с “Концертино- трета част” на Петър Христозов и е възхитил журито, което се оглавява от проф. Минчо Минчев.

По традиция, всяка година 12 участника получават майсторски цигулки на световноизвестния български цигулар, които са с различни размери, съобразени с ръста на децата. Наградният фонд се състои от 12 цигулки – 3 размер „половинка” , 4 размер „три четвърти” и 5 размер „цяла”. Цигулките се предоставят на победителите за ползване в срок от една година.

Константин Николов получил най- малкия размер- половинка оригинална цигулка, лютиерска изработка. В момента ценният инструмент е в дома му във Велико Търново, където ще остане цяла година, до провеждането на следващата Лятна академия, каквото е и условието на форума.

Коментари

Задължително поле