7 млн. лева са инвестициите за градска среда в Търговище

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров връчи разрешението за строеж на фирмата, която ще изгражда новата улица в града.

Стартират серия инфраструктурни проекти

Нова улица, планирана още преди 20 години, ще бъде изградена в Търговище, обяви кметът на общината д-р Дарин Димитров на церемония за старта на строителството на т.нар. „пробив Катрафилов”.

Първата копка беше положена във вторник, а обектът трябва да бъде завършен до края на годината. Той включва ново трасе от над 300 метра между ул.”Л. Каравелов” и бул.”Трайко Китанчев”. То ще обхване и зоната пред сградата на полицията, където ще бъдат направени два нови паркинга. Улицата ще разполага с по две платна по две ленти, нови тротоари, осветление и други. Това поясни кметът на Търговище пред гостите на церемонията и отново благодари за отпуснатите от правителството 1,5 млн. лв. за това трасе.

В аванс той съобщи, че през август ще бъде направена „първа копка” и на обектите, включени в проекта за градска среда по Оперативна програма „Региони в растеж”. По него ще бъдат обхванати 4 амортизирани улици в града, включително и бул. „Сюрен”. Ще бъдат обновени 35 дка. от кв.”Запад”2 и ще се изгради ново кръгово на опасното кръстовище на бул.”Митрополит Андрей”. Инвестициите там са за 5,5 млн. лв.

„Усилията ни за подобряване на уличната мрежа продължават вече втора година. Знаете над 1 млн. лв. вложихме в ремонти миналата година. В капиталовата програма на Общината за тази заделихме още над 1,4 млн. лв. Внесохме искане до Министерския съвет и за над 3 млн. лв. за ремонти на републиканския път, който минава през града и е изключително амортизиран. Средствата, които искаме и имаме очакване да получим, са за основен ремонт, какъвто, според специалистите, не е правен на входната артерия повече от 15 години”, каза кметът на Търговище. В момента се събират оферти за образователната инфраструктура и ремонта на спортната зала, които също трябва да стартират тази година.

На първата копка на новия обект по традиция беше отслужен водосвет от архиерейския наместник Славчо Проданов, който благослови начинанието и усилията на ръководството на Общината за подобряване на инфраструктурата и средата за живот.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете