7% ръст на приходите след мерките за горивата (обзор)

Пламен Стоименов

Анализ на Комисия за защита на конкуренцията показва, че конкретни текстове в закона водят до липса на конкуренция в сектора, обяви министър Емил Караниколов

Бизнесът с нови предложения

Приходите от горивата са със 7% повече. Мерките действат. Това каза министър-председателят Бойко Борисов при откриването на редовното правителствено заседание.

В началото на миналия месец тази година на работно съвещание в ГДБОП беше представена нова система за наблюдение и контрол на горивата. Информацията ще се събира и анализира в Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към ГДБОП. Системата ще следи горивата от входа до изхода. Осигурява се 24-часово видеонаблюдение на всички процеси.

Междувременно нов проект на закона за горивата ще бъде разгледан на заседание на Консултативния съвет към Министерството на икономиката тази седмица. Това стана ясно от думите на икономическия министър Емил Караниколов. Той коментира секторния анализ на горивата, направен от Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), според който няма картел на пазара на горива в страната.

„Секторният анализ на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) показва, че конкретни текстове в Закона за горивата водят до липса на конкуренция в сектора”, каза Караниколов. Той визира изискването в Наредба №Н-18 касовата бележка да съдържа покупна цена на горивото без акциз и ДДС, което би могло да засегне конкурентната среда на пазарите на едро и дребно на търговия с горива.

“Ако законопроектът се измени изцяло, наредбата също ще трябва да претърпи промени”, допълни Караниколов. Срок за приемане на законопроекта не беше даден, но според икономическият министър ще се справят до влизането на сила на наредбата – юни.

На въпрос какви ще са мерките за борба с нерегистрираните бензиностанции, Караниколов заяви, че никой до сега не си е признал, че е “на тъмно”, а за данъчната амнистия, която КЗК предложи, той коментира, че е въпрос на анализ.

Бизнесът предлага ново задължение на министерството на икономиката, което всяка година до 31 март да прави секторен анализ на бизнеса с горива.

Коментари

Задължително поле