7 средиземноморски държави от ЕС на среща за климата и миграцията

Лидерите на седем страни членки от средиземноморския регион се събраха на среща на върха в столицата на Малта - Валета. Във срещата участват Италия, Испания, Португалия, Франция, Кипър, Гърция и Малта, информира БТА.

Очаква се в края на срещата на върха да се приеме общо изявление. Лидерите на седемте страни ще търсят обща позиция по въпроса за климатичните промени и миграцията.

Срещата на седемте страни се провежда седмица преди срещата на върха на ЕС на 20 и 21 юни в Брюксел, когато се очаква да има яснота по разпределянето на постовете по върховете на съюза. В навечерието на тази среща на върха редица европейски членки се срещат в различни формати. Вчера имаше среща на лидерите на Вишеградската група.

Седемте страни ще се опитат да постигнат консенсус за "една неутрална откъм въглеродни емисии Европа" до 2050 г., както и по условията за борба с пластмасовите отпадъци в Средиземно море и по въпроса за миграцията.

Малта и Италия смятат, че трябва да има повече усилия за спирането на мигрантите, идващи от Северна Африка, в това число и засилване на либийската брегова охрана. Двете страни искат и автоматично и справедливо разпределяне на мигрантите между всички страни членки на ЕС.

Франция иска свалянето на мигрантите от корабите в най-близкото пристанище, а после справедливо разпределяне на онези мигранти, които биха могли да получат убежище, като това разпределяне да става между страни, желаещи да ги приемат.

Коментари

Задължително поле