По традиция на Бъдни вечер се сервират нечетен брой постни ястия 7, 9 или 11, които събират цялото семейство на трапезата. В бройката влиза както содената питка, която се замесва от жените в къщата, така и вкусни десерти със сушени плодове.
№1 Лозови сарми с леща и ориз
Необходими продукти (20 бр.):
20 консервирани лозови листа
500 мл зеленчуков бульон
50 гр ориз
50 гр червена леща
3 с.л. пресен лук
1 скилидка чесън
1 малък домат (обелен)
2 с.л. печени бадеми/кедрови ядки
1 с.л. настъргана лимонова кора
3 с.л. лимонов сок
1 с.л. пресен джоджен
2 с.л. зехтин
сол
пипер
Начин на приготвяне:
Запържете лука и чесъна в тиган, а после прибавете ориза и лещата, както и солта и пипера. След 2-3 минути се добавя и доматът, 1 чаша гореща вода и се оставя да къкри, докато се сварят оризът и лещата. Прибавят се и ядките, джодженът, лимоновата кора и лимоновият сок.
С получената смес се пълнят лозовите листа, като лъскавата страна трябва да остане навън. Навиват се стегнато и се подреждат в подходяща тенджера. Върху сармичките се слага огнеупорна чиния или друга подходяща тежест, за да ги притиска. Заливат се със зеленчуковия бульон и се слагат да се варят 45 мин. на тих огън.
№2 Пълнени чушки с боб
Необходими продукти:
500 гр боб
6 бр сушени чушки
1 морков
100 гр лук
100 гр глава целина
1 домат
1 глава чесън
1–2 люти чушки
100 гр доматено пюре
2–3 стръка магданоз
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. джоджен
100 мл олио
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Бобът се накисва за 24 часа в тенджера със студена вода. След това водата се изхвърля, налива се нова и бобът се вари до готовност в 1,5 л вода, като тя се сменя поне още 2 пъти.
Сушените чушки се накисват за 15 минути в хладка вода докато поомекнат.
Нарязват се морковът, лукът, целината и се задушават в сгорещеното олио и малко вода. Прибавят се нарязаният на кубчета домат и накълцаният чесън. Поръсва се червеният пипер, разбърква се и се добавят отцеденият боб и скълцаните люти чушки. Сместа се залива с доматеното пюре, към което се добавят и 200 мл вода. Овкусява се със сол, черен пипер, чубрицата и джоджена. Задушава се още 15–20 минути на слаб огън.
С готовия боб се пълнят чушките. На дъното на глинен съд се сипва останалата част от боба и се подреждат чушките. Ястието се поръсва със ситно нарязания магданоз и се пече около 20 минути в сгорещена до 200 градуса фурна.
№3 Постен ориз с маслини и праз лук
Необходими продукти:
3 стръка праз
1 к.ч. олио
1 стрък целина
200 гр ориз
1 кубче зеленчуков бульон
3 ч.л. доматено пюре
100 гр черни маслини
Начин на приготвяне:
Празът се нарязва на колелца и се запържва в сгорещеното олио. Прибавя се ситно нарязаната целина и се наливат 4–5 с.л. топла вода. Зеленчуците се задушават 5–6 минути на слаб огън под капак.
След това се прибавя оризът, сипва се разтворения в 700 мл вода бульон и се добавя доматеното пюре.
Щом сместа кипне, се прехвърля в тава, прибавят се почистените от костилките маслини и се разбърква. Пече се в умерено загрята фурна на 160–170 градуса, докато оризът стане готов.
№4 Сарми с гъби и праз лук
Необходими продукти:
кисело зеле (листа)
За плънката:
2 големи стръка праз лук
15 средни пресни печурки
1/3 ч.ч. ориз
1 морков
чубрица
риган
черен пипер
сол на вкус
олио
Начин на приготвяне:
Нарежете праз лука на ситно, а после почистете и нарязваме гъбите и моркова на кубчета.
В голям тиган се запържват лука и гъбите, докато омекнат. Накрая се прибавят и ориза и се пържи докато оризът стане прозрачен.
Тиганът се сваля от котлона, добавят се моркова и подправките. Зелевите листа се пълнят със сместа и се завиват във формата на сарми, които се подреждат в тава.
Залейте ги с подсолена вода (да ги покрие малко повече от 2/3), а накрая и с малко олио.
Печете ястието около 50-60 минути на 200 градуса.
По желание сервирайте сармите с пресен магданоз, прясно смлян черен пипер и микс от сладък и лют червен пипер.
№5 Содена питка
Необходими продукти:
1 кг брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода
1 супена лъжица оцет или 3 супени лъжици кисело мляко (с киселото мляко се постигат по-добри резултати, макар и да не се използва на Бъдни вечер)
хладка вода, колкото поема
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява и в него се прави кладенче, в което се поставят изброените продукти. Сипва се по малко вода и се замесва тесто. Меси се хубаво, докато стане гладко (ако ще слагате късмети, сега е моментът). Содената питка не трябва да втасва.
Откъсва се малко парче за украса, а останалото се оформя на питка. Поставя се в намаслена тавичка. Украсява се и се намазва с олио. Надупчва се с вилица, за да не се спука при печенето. Пече се в предварително загрята фурна.
След изваждането от фурната се напръсква със студена вода и се завива с кърпа, за да омекне.
№6 Щрудел с ябълки
Необходими продукти:
1 пакет точени кори
10 бр ябълки
200 гр захар
4–5 с.л. олио
4 с.л. грис
пудра захар за поръсване
мазнина за тавата
Начин на приготвяне:
Ябълките се обелват и се настъргват на едро ренде. Отцеждат се от сока и се смесват с гриса.
Върху 2 листа от корите се разпределя от ябълковата смес и се поръсва със захар. Навива се на охлюв и се слага в намазнена тава. Така се прави и с останалите кори, които накрая се поставят в намазнена тава.
Поръсват се с олиото и се пекат до зачервяване в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Изпечeният щрудел се поръсва с пресята пудра захар. Оставя се да се охлади и е готов за сервиране.
№7 Печени плодове с винен сос (вариация на традиционния ошав с плодове)
Необходими продукти: (4 порции)
2 бр червени ябълки
2 бр круши
1 бр дюля
1 пакет розов локум
4 с.л. стафиди
1 с.л. настъргана кора от портокал
1 с.л. фъстъчено масло
6 с.л. кафява захар
2 с.л. мед
100 мл червено вино
2 с.л. портокалов сок
Начин на приготвяне:
Ябълките, крушите и дюлята се почистват и се нарязват на парчета. Подреждат се в топлоустойчиви купички и се смесват с локума и стафидите.
Слагат се да се карамелизират леко олиото, захарта и медът. Добавят се виното и портокаловият сок.
Сиропът се оставя да се редуцира и сгъсти. Разпределя се в купичките.
Плодовете се покриват с фолио и се слагат да се пекат на 200°С около 15 мин. Запичат се още 5 мин. без фолио, за да се зачервят.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш