7 постни ястия за трапезата на Бъдни вечер

По традиция на Бъдни вечер се сервират нечетен брой постни ястия 7, 9 или 11, които събират цялото семейство на трапезата. В бройката влиза както содената питка, която се замесва от жените в къщата, така и вкусни десерти със сушени плодове.

№1 Лозови сарми с леща и ориз

Резултат с изображение за лозови сарми с ориз и лещаНеобходими продукти (20 бр.):

20 консервирани лозови листа

500 мл зеленчуков бульон

50 гр ориз

50 гр червена леща

3 с.л. пресен лук

1 скилидка чесън

1 малък домат (обелен)

2 с.л. печени бадеми/кедрови ядки

1 с.л. настъргана лимонова кора

3 с.л. лимонов сок

1 с.л. пресен джоджен

2 с.л. зехтин

сол

пипер

Начин на приготвяне:

Запържете лука и чесъна в тиган, а после прибавете ориза и лещата, както и солта и пипера. След 2-3 минути се добавя и доматът, 1 чаша гореща вода и се оставя да къкри, докато се сварят оризът и лещата. Прибавят се и ядките, джодженът, лимоновата кора и лимоновият сок.

С получената смес се пълнят лозовите листа, като лъскавата страна трябва да остане навън. Навиват се стегнато и се подреждат в подходяща тенджера. Върху сармичките се слага огнеупорна чиния или друга подходяща тежест, за да ги притиска. Заливат се със зеленчуковия бульон и се слагат да се варят 45 мин. на тих огън.

 

№2 Пълнени чушки с боб

Резултат с изображение за пълнени чушки с бобНеобходими продукти:

500 гр боб

6 бр сушени чушки

1 морков

100 гр лук

100 гр глава целина

1 домат

1 глава чесън

1–2 люти чушки

100 гр доматено пюре

2–3 стръка магданоз

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. чубрица

1 ч.л. джоджен

100 мл олио

сол

черен пипер

Начин на приготвяне:

Бобът се накисва за 24 часа в тенджера със студена вода. След това водата се изхвърля, налива се нова и бобът се вари до готовност в 1,5 л вода, като тя се сменя поне още 2 пъти.

Сушените чушки се накисват за 15 минути в хладка вода докато поомекнат.

Нарязват се морковът, лукът, целината и се задушават в сгорещеното олио и малко вода. Прибавят се нарязаният на кубчета домат и накълцаният чесън. Поръсва се червеният пипер, разбърква се и се добавят отцеденият боб и скълцаните люти чушки. Сместа се залива с доматеното пюре, към което се добавят и 200 мл вода. Овкусява се със сол, черен пипер, чубрицата и джоджена. Задушава се още 15–20 минути на слаб огън.

С готовия боб се пълнят чушките. На дъното на глинен съд се сипва останалата част от боба и се подреждат чушките. Ястието се поръсва със ситно нарязания магданоз и се пече около 20 минути в сгорещена до 200 градуса фурна.

 

№3 Постен ориз с маслини и праз лук

Свързано изображениеНеобходими продукти:

3 стръка праз

1 к.ч. олио

1 стрък целина

200 гр ориз

1 кубче зеленчуков бульон

3 ч.л. доматено пюре

100 гр черни маслини

Начин на приготвяне:

Празът се нарязва на колелца и се запържва в сгорещеното олио. Прибавя се ситно нарязаната целина и се наливат 4–5 с.л. топла вода. Зеленчуците се задушават 5–6 минути на слаб огън под капак.

След това се прибавя оризът, сипва се разтворения в 700 мл вода бульон и се добавя доматеното пюре.

Щом сместа кипне, се прехвърля в тава, прибавят се почистените от костилките маслини и се разбърква. Пече се в умерено загрята фурна на 160–170 градуса, докато оризът стане готов.

 

№4 Сарми с гъби и праз лук

Резултат с изображение за сарми с праз и гъбиНеобходими продукти:

кисело зеле (листа)

За плънката:

2 големи стръка праз лук

15 средни пресни печурки

1/3 ч.ч. ориз

1 морков

чубрица

риган

черен пипер

сол на вкус

олио

Начин на приготвяне:

Нарежете праз лука на ситно, а после почистете и нарязваме гъбите и моркова на кубчета.

В голям тиган се запържват лука и гъбите, докато омекнат. Накрая се прибавят и ориза и се пържи докато оризът стане прозрачен.

Тиганът се сваля от котлона, добавят се моркова и подправките. Зелевите листа се пълнят със сместа и се завиват във формата на сарми, които се подреждат в тава.

Залейте ги с подсолена вода (да ги покрие малко повече от 2/3), а накрая и с малко олио.

Печете ястието около 50-60 минути на 200 градуса.

По желание сервирайте сармите с пресен магданоз, прясно смлян черен пипер и микс от сладък и лют червен пипер.

 

№5 Содена питка

Резултат с изображение за содена питка бъдни вечерНеобходими продукти:

1 кг брашно

1 ч.л. сол

1 ч.л. сода

1 супена лъжица оцет или 3 супени лъжици кисело мляко (с киселото мляко се постигат по-добри резултати, макар и да не се използва на Бъдни вечер)

хладка вода, колкото поема

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява и в него се прави кладенче, в което се поставят изброените продукти. Сипва се по малко вода и се замесва тесто. Меси се хубаво, докато стане гладко (ако ще слагате късмети, сега е моментът). Содената питка не трябва да втасва.

Откъсва се малко парче за украса, а останалото се оформя на питка. Поставя се в намаслена тавичка. Украсява се и се намазва с олио. Надупчва се с вилица, за да не се спука при печенето. Пече се в предварително загрята фурна.

След изваждането от фурната се напръсква със студена вода и се завива с кърпа, за да омекне.

 

№6 Щрудел с ябълки

Резултат с изображение за щрудел с ябълкиНеобходими продукти:

1 пакет точени кори

10 бр ябълки

200 гр захар

4–5 с.л. олио

4 с.л. грис

пудра захар за поръсване

мазнина за тавата

Начин на приготвяне:

Ябълките се обелват и се настъргват на едро ренде. Отцеждат се от сока и се смесват с гриса.

Върху 2 листа от корите се разпределя от ябълковата смес и се поръсва със захар. Навива се на охлюв и се слага в намазнена тава. Така се прави и с останалите кори, които накрая се поставят в намазнена тава.

Поръсват се с олиото и се пекат до зачервяване в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Изпечeният щрудел се поръсва с пресята пудра захар. Оставя се да се охлади и е готов за сервиране.

 

№7 Печени плодове с винен сос (вариация на традиционния ошав с плодове)

Резултат с изображение за печени плодове с винен сосНеобходими продукти: (4 порции)

2 бр червени ябълки

2 бр круши

1 бр дюля

1 пакет розов локум

4 с.л. стафиди

1 с.л. настъргана кора от портокал

1 с.л. фъстъчено масло

6 с.л. кафява захар

2 с.л. мед

100 мл червено вино

2 с.л. портокалов сок

Начин на приготвяне:

Ябълките, крушите и дюлята се почистват и се нарязват на парчета. Подреждат се в топлоустойчиви купички и се смесват с локума и стафидите.

Слагат се да се карамелизират леко олиото, захарта и медът. Добавят се виното и портокаловият сок.

Сиропът се оставя да се редуцира и сгъсти. Разпределя се в купичките.

Плодовете се покриват с фолио и се слагат да се пекат на 200°С около 15 мин. Запичат се още 5 мин. без фолио, за да се зачервят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме