Как съдийка, командирована от Лозан Панов от Пещера в София, реши дело в негова полза

Вежди Рашидов се поклони пред паметта на Васил Левски

Тръмп се присмя на Опра Уинфри US лидерът зове тв водещата да се кандидатира за президент

Спас Гърневски: Фаловете на Валери Жаблянов са три и трябва да получи червен картон

Спас Русев: Надявам се на трофей още тази година

Петнадесетото издание на “Българската Коледа” събра близо 2,5 млн. лева

Главното мюфтийство изрази безпокойство от състоялия се Луковмарш в София

Кремъл отхвърли обвиненията за намеса в американските избори

Наказаха две “мулета” на измамника бай Митко 5560 лв. са върнати на старец от Велики Преслав

9,3% е ръстът на приходите от международен туризъм през 2017 г.

Арести за серийни крадци на коли Шиндлера и Таратора отвлекли „Мерцедес” по метода „скъпа баничка”

Ердоган и Путин обсъдиха ситуацията в Сирия

Осъждан се маскира като катаджия 1000 лева глоба за разходка с униформа в Берковица

Нова британска партия опитва да спре Брекзит

Дъщерята, убила майка си, получила инсулт “Мъките свършиха”, написала жената

70% от местата в Пловдивския университет запълнени след първо класиране

Изненадващо голям интерес към специалността “Теология”, няма нито една свободна бройка преди второ класиране

 

Над 70% от местата в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” са запълнени още след първо класиране, а след него са се записали общо 2204 първокурсници за новата академична 2017/2018 година.

„При приетите на първо класиране има ръст от 7% в сравнение с 2016 г. И през тази година най-голям процент заети места след първо класиране има в направленията от област „Социални, стопански и правни науки“, а първенството в редовна форма на обучение държи специалността „Право“ – 95,54%, следвана от миналогодишната първа – „Психология“ с 85,56%”, съобщи проф. д-р Христо Крушков, зам.ректор на най-големия вуз в града под тепетата.

Той допълни, че при хуманитарните науки запълването на местата е най-забележимо в „Теология“ – 100%, и в бакалавърските филологически специалности – 84,39%. Нацяло са запълнени местата в направленията от област „Изкуства“ – „Изобразително изкуство“ и „Музикално и танцово изкуство“. За „Актьорство за драматичен театър“ изпитите традиционно ще се проведат в 3 кръга през месец септември – 11, 12 и 13 септември, като класирането ще излезе един ден след обявяването на резултатите.

„При специалностите, които се изучават задочно, попълването на местата показва друга тенденция – тук водещото място е за специалността „Психология“, при която са попълнени всички обявени места. Голям е интересът и към направленията „Икономика“ и „Администрация и управление“, които в задочна форма са заети съответно до 96,67% и 90%, а в редовна – до едва 78,15% и 56,58%”, обясни зам-ректорът на ПУ проф. д-р Христо Крушков. Извън обявените записани 2204 нови студенти има и 142 първокурсници, които са избрали платено обучение.

Във вторник ПУ „Паисий Хилендарски” обяви второто си класиране, като срокът за записване на приетите по него изтича на 21 юли (четвъртък). Минималните балове на второ класиране остават почти без промяна. Най-високият минимален бал във второ класиране, близък до максималния от 36.00, е в бакалавърската програма „Физика и математика“ – 35,64, следван от специалността „Софтуерни технологии и дизайн“ в редовна форма на обучение – 32,26, и „Културен туризъм” – 31,92.

С най-нисък минимален бал – 18.00, записват в специалностите „Приложна лингвистика с английски и втори чужд език“, „Приложна лингвистика с немски и втори чужд език“, „Български и новогръцки език“, „Етнология“, „Начална училищна педагогика“, „Предучилищна педагогика“, „Социална педагогика“, „Специална педагогика“ и „Социални дейности“. Общият брой кандидат-студенти, подали документи за редовната изпитна сесия на ПУ „Паисий Хилендарски“ е 4790, което е с 420 повече от миналата година.

Кандидатстващите само с оценка от държавен зрелостен изпит са 2157. В предварителната сесия през юни изпити положиха 1866 кандидати. От тях 197-ма получиха отлични оценки – 5,50 и по-високи. Този успех им даде възможност да се запишат като студенти на Пловдивския университет в избраната от тях специалност.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.