5G мрежата е невинна

Грипът е ПРИЛЕПчива болест Не е необходимо да сте луд, за да четете това, но помага

Земеделското министерство иска търговските вериги да бъде излагана повече продукция на местни производители

Надигат се бунтове на глада На хората им свършват парите и търпението

Пандемията от коронавирус е засегнала 81% от работещите по света

Двама души са излекувани от Covid-19 с кръвна плазма

76 починали от коронавируса в Турция за 24 часа

Тръмп: СЗО оплеска нещата

Испания разчита на безработни и чужденци за земеделска работа

COVID-19 блокира здравеопазването Водещи специалисти искат прегледите да бъдат възстановени

Фермерските пазари тръгват с по-малко сергии Продавачи и клиенти на 2 метра разстояние

Менда Стоянова: Мярката 60/40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси

Банката за развитие подкрепя със 75 млн. лв. Пощенска банка и Общинска банка

50% от магазина – само за БГ храни Ограничават стоките на промоция

Проф. Тони Веков, д. м. н., един от основателите на Чайкафарма, пред “Труд”: Първите 5000 опаковки Хидроксихлороквин идат до дни

70% от местата в Пловдивския университет запълнени след първо класиране

Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”

Изненадващо голям интерес към специалността „Теология“, няма нито една свободна бройка преди второ класиране

 

Над 70% от местата в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” са запълнени още след първо класиране, а след него са се записали общо 2204 първокурсници за новата академична 2017/2018 година.

„При приетите на първо класиране има ръст от 7% в сравнение с 2016 г. И през тази година най-голям процент заети места след първо класиране има в направленията от област „Социални, стопански и правни науки“, а първенството в редовна форма на обучение държи специалността „Право“ – 95,54%, следвана от миналогодишната първа – „Психология“ с 85,56%”, съобщи проф. д-р Христо Крушков, зам.ректор на най-големия вуз в града под тепетата.

Той допълни, че при хуманитарните науки запълването на местата е най-забележимо в „Теология“ – 100%, и в бакалавърските филологически специалности – 84,39%. Нацяло са запълнени местата в направленията от област „Изкуства“ – „Изобразително изкуство“ и „Музикално и танцово изкуство“. За „Актьорство за драматичен театър“ изпитите традиционно ще се проведат в 3 кръга през месец септември – 11, 12 и 13 септември, като класирането ще излезе един ден след обявяването на резултатите.

„При специалностите, които се изучават задочно, попълването на местата показва друга тенденция – тук водещото място е за специалността „Психология“, при която са попълнени всички обявени места. Голям е интересът и към направленията „Икономика“ и „Администрация и управление“, които в задочна форма са заети съответно до 96,67% и 90%, а в редовна – до едва 78,15% и 56,58%”, обясни зам-ректорът на ПУ проф. д-р Христо Крушков. Извън обявените записани 2204 нови студенти има и 142 първокурсници, които са избрали платено обучение.

Във вторник ПУ „Паисий Хилендарски” обяви второто си класиране, като срокът за записване на приетите по него изтича на 21 юли (четвъртък). Минималните балове на второ класиране остават почти без промяна. Най-високият минимален бал във второ класиране, близък до максималния от 36.00, е в бакалавърската програма „Физика и математика“ – 35,64, следван от специалността „Софтуерни технологии и дизайн“ в редовна форма на обучение – 32,26, и „Културен туризъм” – 31,92.

С най-нисък минимален бал – 18.00, записват в специалностите „Приложна лингвистика с английски и втори чужд език“, „Приложна лингвистика с немски и втори чужд език“, „Български и новогръцки език“, „Етнология“, „Начална училищна педагогика“, „Предучилищна педагогика“, „Социална педагогика“, „Специална педагогика“ и „Социални дейности“. Общият брой кандидат-студенти, подали документи за редовната изпитна сесия на ПУ „Паисий Хилендарски“ е 4790, което е с 420 повече от миналата година.

Кандидатстващите само с оценка от държавен зрелостен изпит са 2157. В предварителната сесия през юни изпити положиха 1866 кандидати. От тях 197-ма получиха отлични оценки – 5,50 и по-високи. Този успех им даде възможност да се запишат като студенти на Пловдивския университет в избраната от тях специалност.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.