700 000 ученици обратно в клас

Класните стаи в 43-то училище, което бе посетено от кмета Фандъкова, още вчера бяха готови за първокласниците. Снимка: Юлиан Тодоров

2367 училища отварят врати, близо 60 все още в ремонт

Недостиг на преподаватели по точни науки и английски

Красимир Вълчев и Йорданка Фандъкова откриват годината в Първа английска гимназия

Близо 700 000 ученици тръгват отново на училище днес, от тях 60 000 са първолаците. Общо 2367 са училищата, които ще посрещнат учебната година. Осем школа са преместени в други сгради заради ремонти, сочи справката на просветното министерство.

Оттам отчитат, че въпреки усилията, и този септември започва с недостиг на преподавателите по математика, химия, физика, информационни технологии и английски език. Няма и достатъчно ресурси учители. Тази година в пенсионна възраст излизат общо 4500 педагози.

Според отчетите на МОН 50-60 училища в страната ще започнат занятия, преди строителните работи в тях да са приключили. Ремонтите в други 1000 са приключили вече са приключили.

“Направихме рекордни инвестиции в училищата и детските градини. Близо 90 млн. лв. общо, като част от тях са средства по Оперативна програма “Региони в растеж”, какъвто проект се изпълняваше и в 43-то училище”, припомни кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери вчера ремонта на школото. “Важното е децата да влязат в чисти и подредени класни стаи”, посочи още тя.

Заедно с просветния министър Красимир Вълчев двамата ще открият днес учебната година в софийската Първа английска гимназия, където ще бъде представена и новата сграда на училището, заедно със спортна зала. След това Вълчев ще присъства на тържеството в НПМГ “Академик Любомир Чакалов”.

Коментари

Задължително поле