Над 10 държави преговарят в Берлин за ситуацията в Либия

Облачно време днес Максималните температури ще са между 1 и 6 градуса

Трус от 5 по Рихтер в Гърция

Коя е най-харесваната зодия?

Мачовете и спортът по телевизията днес, неделя, 19 януари 2020

На 19 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 19.01.2020

Кокошка снесе яйце с датата на Апокалипсиса (СНИМКА и ВИДЕО)

Жена катастрофира челно, за да изпита вярата си

Майк Помпео преговаря с президента на Ирак за напрежението в региона

Принц Хари и съпругата му Меган се отказват от кралските си титли

Расте броят на заразените с мистериозния китайски вирус, проверяват по летищата в САЩ

Трус от 6-а степен разтърси Нова Гвинея

Свидетел на инцидента с убития българин в Истанбул: Размахваше мачете и мълчеше, след което се барикадира

75 души пострадаха при сблъсъци пред парламента в Бейрут

7000 българчета започват първи клас в чужбина 82 160 са децата, родени през 2010 г., които за пръв път трябва да влязат в класните стаи

Близо 7 хил. българчета, които за пръв път ще влязат в класните стаи тази есен, имат настоящ адрес в чужбина.

Родените през 2010 година деца, които трябва сега да са в първи клас (учебната 2017/2018 година), са 82 160. Без регистрираните зад граница, у нас остават да учат 75 465 деца. Това показват прогнозни данни на ГРАО. За сравнение през учебната 2016/2017 първокласниците са били 68 932.

Окончателният брой на записаните в първи клас тази година ще бъде ясен след 15 септември, уточниха от просветното министерство. Броят на учениците от първи до 12-и клас също ще бъде ясен тогава. Миналата година учениците от първи до 11-и клас във всички форми на обучение са били 689 519, от които в дневна форма на обучение – 658 433 учащи.

През учебната 2017/2018 година врати ще отворят 55 нови обединени училища в 39 общини от 20 области в страната. Те са нов тип учебни заведения, които ще обучават ученици до десети клас.
От началото на годината до 5 септември са извършени 862 основни и текущи ремонта в 71 държавни и в 659 общински училища. От тях 502 ремонта са приключени, а 360 се извършват в момента.

През лятната ваканция, както и в предишни години, се търсеха най-много учители по чужди езици, по информационни технологии и по математика, както и възпитатели, коментираха от образователното министерство.

13,8% не са завършили училище
20% от младежите не работят и не учат

Младежите на възраст между 15 и 24 години у нас, които нито са работили, нито учили през 2016 г., са били 20,2% . Други 13,8% пък са напуснали преждевременно училище. Тревожните данни бяха изнесени по време на среща за професионалното образование в столичния хотел “Шератон” в сряда, на което присъстваше и зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Тази учебна година  46% от младежите се очаква да завършват професионално образование. “Въпреки демографския срив интересът към професионалното образование се запазва”, заяви Мария Тодорова, директор на дирекция “Професионално образование и обучение”. По думите й е важно този интерес да бъде насочен към  важни и структуроопределящи икономически области.

Разминаване

Отчита се разминаване между търсенето на пазара на труда и предлаганите от образователната система кадри. Така  30% от съществуващите днес професии не са съществували преди  и затова усилията са насочени към актуализиране на концепцията от това какви умения и професии са необходими в професионалната подготовка на учениците. Такива сигнали постъпват и от работодателите, които недоволстват за недостатъчна широка подготовка на учениците. 

Пазарът на труда  отчита сериозен дефицит от средни специалисти с професионална квалификация. Затова усилията са насочени и към  промяна във възприемането на професионалното образование  и обучение от учащи и родители като непрестижно и неатрактивно.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. ТРЕВОЖНИ ДАННИ- МЛАДЕЖИТЕ НЕ РАБОТЕЛИ. АМИ ЗА 5 -600 ЛЕВА НЕ МОГАТ ДЕТО СА ВИКА ДЪНКИ И ЦИГАРИ ДА СИ КУПЯТ. ЩЕ ХОДЯТ ДА ВИ СЛУГУВАТ ЗА ДРЕБНИ СТОТИНКИ. ЩЕ ИМА ДА ЧАКАТЕ.

  2. Наложително е агенцията за българите в чужбина да намери начин един път годишно да провежда изпити по български , съотв. българска история и география за признаване на взет клас. Дали ще го правят виртуално като Тофл или намясто в София, но е редно и българчетата, в чиито градове няма българско училище или пък нямат възможност да го посещават поради това че са на целодневно друго училище, да получат тази възможност. Тази агенция само взема пари, ухажва разни самообявили се училища, но в действителност няма представа дори колко деца са принудени да се откажат от българския език.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.