7000 учители се пенсионират през 2017 г.

През миналата година 12 000 души са се пенсионирали или са напуснали системата

МОН няма да съкращава персонал в училищата и детските градини

Близо 7000 са учителите, които са навършили 61 години и ще се пенсионират през тази година, съобщиха от МОН. Още няколко хиляди са непедагогическите специалисти в системата, които са на такава възраст, сочат още данните на Центъра за информационно осигуряване на образованието.

През тази година тези учители ще получат обезщетение до 10 брутни работни заплати, а непедагогическият персонал - до осем брутни заплати. Конкретната сума се определя в зависимост от трудовия стаж в образователната структура. Когато придобият право на пенсия, голяма част от преподавателите получават дължимите им обезщетения, след което остават да работят в системата, обясняват от МОН.

Застаряването на учителите е траен проблем. Само през миналата година с обезщетение за пенсиониране са напуснали около 12 педагози и непедагогически персонал.

По данни на МОН близо 1100 от всичките 89 300 учители са над 66 г., но продължават да работят, след като вече са пенсионирани. Около 24 000 хиляди пък са преподавателите над 56 г. Заради това в сравнение с миналата година общият брой на работещите в системата не е намалял значително.

Предвид големият брой учители, които се очаква да бъдат пенсионирани, по националната програма „Оптимизация на училищната мрежа“ са предвидени 6 млн. лв повече, или над 30 млн. лева. От МОН обявиха, че нямат намерение да съкращават служители от системата през тази година.

Коментари

Задължително поле