71 станаха жертвите на пожарите в Калифорния, над 1000 души са изчезнали

По официални данни броят на хората, които са в неизвестност от началото на огъня в Калифорния, вече надхвърля 1000, а загиналите в най-смъртоносните пожари в историята на щата достигна числото 71, съобщава радио VOA.

Шериф Кори Хонея е казал в петък, че списъкът на изчезналите жители само от четвъртък до петък се е увеличил с 631 имена.

В петък огнеборците са успели да потушат пламъците в някои участъци от битката си с огъня. Около 500 спасители вече цяла седмица работят в гористите местности в и около Парадайз, най-пострадалият град в северна Калифорния. Пламъците са превърнали града с 27 000 жители в пепел, унищожили са почти 12 000 сгради, в това число и поне 9 700 жилища, и продължават да заплашват с унищожаване нови хиляди постройки.

Евакуирани са над 52 000 души, които в момента са настанени в различни приюти и подслони, мотели, при роднини и приятели и в други временни убежища.

Според официалните служби в петък поне 25 човека са били изпратени в болница, заради избухване на епидемия, причинена от вируса „Норуолк“.

В петък са били затворени училищата, атракционите и туристическите обекти в крайбрежната област около Сан Франциско заради гъстия стелещ се дим от горския пожар.

Продължава да се разследва причината за пожарите, според официалните лица тя може да е и от искра при лошо функциониране на електрическо съоръжение.

Белият дом съобщи, че президентът Тръмп ще посети Калифорния в събота и ще се срещне с „отделни хора, засегнати от горските пожари“. Той предвижда да пътува до двата засегнати от огъня района на щата. Неговата визита е седмица след като обвини чиновниците от Калифорния за пожарите и заплаши да спре федералните пари. Той обаче не споменава в съобщенията си в Туитър за засушаването в Калифорния, което според много учени е симптоматично за климатичните промени, които настъпват.

Коментари

Задължително поле