72% от българите летели сами през лятото

Софиянци ходили на море със самолет

Цели 72% от резервациите на самолетни билети от българи през периода юни – август 2020 г. са били само за един човек. Това означава, че след премахването на ограниченията, наложени заради Covid-19 българите най-често са пътували сами в чужбина, показват данните на esky, платформа за резервации на полети. 10% от резервациите са били за пътувания на двойки без деца, а същият дял за семействата с едно или две деца. Средният престой на българите в чужбина е продължил около 15 дни, но не посочват 

Заради страх от карантина и отменени полети немалък е процентът на българите, които са избрали вътрешни полети през летните месеци. Близо 10% от резервациите за периода юни-август 2020 г. са по маршрута София-Варна-София.

Международните полети прeз лятото са били до голяма степен ограничени на места в Европа. Сред най-популярните страни са Великобритания, Германия, Нидерландия, Испания, Франция, Австрия Гърция и Италия. Що се отнася до най-популярните градове, ТОП 5 включва Лондон, Франкфурт, Айндховен, Мюнхен и Берлин.

След отварянето на вътрешните граници на Европейския съюз авиокомпаниите избраха стратегия за понижаване на цените, за да насърчат хората да пътуват. Също така трябваше да променят убеждението, че пътуването със самолет е по-малко безопасно в контекста на COVID-19.

Според eSky.bg в периода юни-август 2020 г. средната цена на самолетен билет е намаляла с 2% в сравнение с предходната година и е 160 евро. Най-евтиният самолетен билет за периода тази година е бил на стойност от 16 евро, като се запазват нивата от миналата година. Най-скъпият самолетен билет е 2211 евро, като това е увеличение с 25% в сравнение с най-скъпия самолетен билет за същия период на миналата година.

Коментари

Задължително поле