76 жалби и сигнали за нарушения в ЦИК

Снимка: Пламен Стоименов/Архив

До 16.00 часа в Централната избирателна комисия са подадени 76 жалби и сигнали за нарушения в изборния ден. Това каза пред журналисти говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев.

Андреев информира и как върви гласуването на сънародниците ни зад граница: в Турция са гласували 13 816 души, във Великобритания - 3 256, в Германия - 3 296, в Гърция - 1 410, в Испания - 1 672, а във Франция - 1 138.

В 303-та секция в турския град Бурса гласуването е било преустановено временно заради опит за безредици. "Имало е хора, които са искали да влязат в помещението. Спрени са и е преустановено гласуването. Нормално е, така се подхожда. По-късно е възстановено", уточни Александър Андреев.

Той посочи още един пример от сигналите - за автобус с избиратели, които твърдят, че са от Турция и искали да гласуват в Гърция, район Александрополис, Акомотини.

По отношение на председателя на СИК в Плевен, за който стана ясно, че е отстранен, Андреев обясни, че той е бил освободен още от началото на деня и не е участвал в гласуването, тъй като нарушението е установено още преди започването на изборния ден.

Като друг сигнал той посочи, че в 25-та Районна избирателна комисия в едно от изборните помещения са свалени таблата с листите.

По отношение на санкции за медии, които са публикували изборни резултати преди 20.00 часа днес, Александър Андреев добави, че на една от медиите ще бъдат наложени 3 акта, на други две по 1 акт. "Общо 5-6 акта ще бъдат издадени. Санкцията е от 2 000 до 5 000 лева според Изборния кодекс. При повторност, стига до 10 000 лв.", коментира той.

Коментари

Задължително поле