768 млн. лева повече искат кметовете от държавата за догодина

Снимка: Архив

Нарастване с не по-малко от 768 млн. на средствата от държавата за общините през следващата 2020 година, поиска от правителството Управителният съвет на Националното сдружение на общините в България/НСОРБ/, който се събра на заседание в Монтана.

За поредна година местната власт запазва тенденцията за задържане на данъчната тежест за гражданите и бизнеса, заяви председателят на сдружението кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той представи анализ на база на информация от 88% от всичките 265 български общини, според който 90% от представилите данни управи запазват данъка върху недвижимите имоти, а над 90% не са пипали данъците върху сделките, туризма, таксиметровите превози и не са правили сериозни промени в таксите за детски градини.

Сдружението ще представи пред Министерството на финансите консолидирано предложение за увеличаване през 2020 г. на изравнителната субсидия с не по-малко от 30 млн. лева, на трансфера за зимно поддържане и снегопочистване – с не по-малко от 6 млн. лева и на целевата субсидия за капиталови разходи - с минимум 110 млн. лева. Средствата, които се отпускат сега са крайно недостатъчни за поддържане на четвъртокласната пътна мрежа, а тя е с дължина 20 000 км, колкото са и републиканските шосета.

След като държавата започне да събира ТОЛ таксите е нормално част от тези средства да отидат в общините, за да има нормален транспорт между градовете и селата, отбеляза Даниел Панов. За общата субсидия за делегираните от държавата дейности пък ще е необходимо увеличение с не-по-малко от 640 млн. лева, заявиха от УС. Най-голяма част от тези средства ще отидат за образование и социални дейности. Минимум 20 млн.лева ще са необходими и за въвеждане на електронно управление в общините, защото в повечето от тях софтуерните и хардуерните системи са много остарели и затрудняват обслужването на гражданите. На заседанието на УС на НСОРБ кметовете обсъдиха с президента на КНСБ Пламен Димитров и инициативата „Възраждане – да върнем 100 000 българи в България”. Синдикатът предлага програма за привличане на 15 000 български семейства годишно от Украйна и Молдова за решаване проблемите на икономиката и демографската криза у нас.

В заседанието взеха участие кметовете от БСП – членове на УС на НСОРБ. „Изглежда соц.партията бойкотира не само парламента, но и местната изпълнителната власт,макар че е част от нея!”, коментираха градоначалници.

Коментари

Задължително поле