8 месеца затвор за сирак, обрал църква

Осем месеца затвор ефективно наложи Районният съд във Велики Преслав на 20-годишният Даниел Р., който беше уличен в разбиване на църквата "Св. Архангел Михаил". Делото срещу него вървя по съкратен ред с признаване на фактите от обвинението. Даниел, който живеел в Център за деца и младежи от семеен тип, е зад решетките от средата на септември, когато беше задържан от полицията. Изтърпяният арест ще му бъде зачетен, става ясно от съдбеното решение.

Храмът в центъра на Велики Преслав осъмна с разбит катинар на 2 септември т.г. Отмъкнати бяха към 150 лв. Парите на монети и дребни левчета били в две кутии - едната за дарения, а в другата имало пари от продадени свещи. На мястото наглият обирджия оставил следа от подметка по пода на храма, зарязал и "оръжието" на посегателството си - малка мотика тип "чапа".

За обира в Преслав Даниел пристигнал от Шумен с велосипед. Може би нямал намерение да обира, защото не си носел инструменти, но на място намерил мотиката и действал с нея. След обира отишъл в детския дом във Велики Преслав, където живеел преди да навърши пълнолетие и поискал да пренощува. Дори предложил на момче да излязат заедно на кафе, защото вече бил богат. Даниел се върнал в Шумен с такси, продал си колелото и похарчил църковните пари до стотинка.

Младежът е с предишни осъждания и нямало как магистрати да му опростят решетките. Той има право да обжалва наложеното наказание, но то едва ли ще бъде намалено.

Коментари

Задължително поле