8 млн. лева ще струва II етап от ремонта на вълнолома във Варна

След първите 100 метра от варненския вълнолом трябва да продължи ремонтът и на останалите 805 м, за които според проекта трябват около 8 млн. лева. В края на съоръжението  е разположен Фарът, където има пропадане и трябва да се укрепи, каза за "Труд" шефът на ДП"Пристанищна инфраструктура във Варна Румен Арабаджиев.

Остава да се завърти процедурата по ЗОП от ДППИ в София, като обществената поръчка е голяма и ще бъде обявена и в европейски медии. Укрепената първа част от брега до чупката на вълнолома и  красивата пасарелка издържа отлично последното сериозно изпитание в неделя, когато имаше силен ураганен вятър и щормово предупреждение, посочи шефът на държавното предприятие във Варна.

Ремонтът, започнал в края на миналата година, беше първи етап от възстановителните дейност и се извърши с бетонни тетраподи, които тежаха около 4 тона към брега, а навътре в морето ставаха все по-тежки. Те се поставяха с тежка техника, но в част от дейностите участваха и водолази. Първият етап струваше около 1.1 млн. лева, като проектът за укрепване на целия вълнолом е дело на Центъра за проектиране и научни изследвания към Университета за архитектура, строителство и геодезия.

Вълноломът на Варна е връстник на пристанището и е над 100-годишен, като изграждането му започва от есента на 1896 г. до август 1901 г. Няколко дни по-късно  той е потънал с 4 метра и последвало възстановяване, като е разширена основата му, поставен е и фар, построили и перпендикулярния на него южен вълнолом. Преди години фарът е заменен с нов, под който с лице към морето се вижда мозайка от цветни камъчета с лика на Св. Николай Чудотворец, осветен на 19 декември 1994 г.

Коментари

Задължително поле