8 848 000 туристи са посетили България за 11 месеца

Заместник-министър Ирена Георгиева откри Туристически информационен център в Свищов

България е посетена от повече от 8 848 000 туристи за 11 месеца на миналата година. Това е ръст от 4.9% спрямо същия период на предходната 2017 година, а международният туризъм отбелязва ръст от 6.8%, спрямо първите 10 месеца на 2017 година.Това обяви в Свищов заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

В рамките на Алековите дни в Свищов Георгиева и кметът на общината Генчо Генчев откриха първият в града Туристически информационен център.

„Няма съмнение, че Свищов е град, който има изключително богато културно-историческо наследство. Той е роден град на велики българи и ние, като съвременници сме длъжни, не само да показваме това богато историческо минало, но и да го надграждаме и да развиваме в модерното стопанство“ , заяви Георгиева.

Тя подчерта, че за развитието на туризма, съвместните усилия на централната администрация, местна власт и бизнеса имат огромно значение.

"Туристическите информационни центрове са сърцето на индустрията. В момента в България действат около 100 такива центъра, но само 9 са сертифицирани спрямо изискванията на Наредбата, която прие Министерство на туризма през 2015 година. Туристическият център в Свищов ще бъде 10-я такъв, а това означава, че той отговаря на определени изисквания и стандарти, което респективно ще доведе до наистина качествено обслужване“, добави Георгиева.

На тържественото честване по повод 156 годишнината от рождението на Алеко Константинов, зам.-министър Ирена Георгиева изтъкна, че туризмът е колективно дело, както ни го е завещал патрона Алеко Константинов и именно съвместните усилия са тези, които ще направят България просперираща туристическа дестинация и през четирите годишни сезона.

Коментари

Задължително поле