80% от рибата уловена незаконно

62 хиляди души у нас са заети в сектора

Приеха декларация срещу бракониерството

Бракониерският улов на риба в Черно море достига 80%. Данните изнесе европейският комисар, отговарящ за околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела, след като страните от Черноморския регион подписаха декларация с мерки срещу нелегалния улов в Черно море.

“От всеки 5 тона риба, които са уловени в Черно море, 4 са незаконни, така че наистина е важно да преодолеем заедно този проблем”, заяви Вела.

По думите му нито една държава сама не може да реши самостоятелно проблемите, които засягат Черно море. Трябва да имаме колективни действия, а това не е лесна задача – винаги е предизвикателство всички да бъдат привлечени от една идея, но мисля, че всички разбират важността от предприемането на действия, допълни еврокомисарят.

От своя страна министърът на земеделието Румен Порожанов уточни, че от шестте държави с излаз на Черно море само Русия и Украйна не са подписали декларацията за нелегалния риболов, защото имат разногласия помежду си.

Декларацията подкрепя малките риболовци и призовава за по-добро сътрудничество между страните в региона. По данни на земеделското министерство у нас над 62 хил. души са пряко или косвено ангажирани във фермите за риболов и преработка, които са 8700 на брой. Особено важна е поставената цел за подкрепа на дребномащабния риболов, защото 90% от улова е такъв, уточни зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев.

Коментари

Задължително поле