8000 пожарникари продължават борбата с огъня в Калифорния

На 300 000 жители в щата е наредено да се евакуират

Борбата с огнената стихия в Калифорния продължава. В щата бушуват три огромни пожара, които вече отеха живота на 25 души. Най-малко 100 души са в неизвестност. В много райони е обявена задължителна евакуация.

"Дяволските ветрове" - както ги наричат местните, продължават да разпалват пожарите в Калифорния. 8 000 огнеборци се борят с 3 огромни огнища в северната и южната части на щата. Пламъците са обхванали повече от 1000 квадратни км. Спасителните екипи засилиха издирвателните дейности в град Парадайс, който е почти изцяло изпепелен.

"Не знаем причината за този пожар. В град Парадайс със сигурност са били подготвени, но тук имаме натрупване на специфични условия - суха почва и растения, в комбинация с пориви на вятъра до 120 км/ч - това се случва. И ние трябва да сме по-добре подготвени - това е нова аномалия", обясни Джери Браун, губернатор на Калифорния, предаде БНТ.

Губернаторът призова президента Доналд Тръмп да обяви извънредно положение в щата, което ще ускори справянето с огнената стихия. В Северна Калифорния са унищожени над 6700 сгради, а в Южна Калифорния - около 180. На близо 300 000 жители в щата е било наредено да се евакуират.

Полицията информира и за случаи на набези на евакуирани жилища. Според синоптиците силните ветрове в Калифорния ще продължат поне до четвъртък.

Коментари

Задължително поле