85 000 деца може би са умрели от глад в Йемен, според хуманитарна организация

Гладът, епидемиите и войните ще продължават да вземат милиони жертви през идните десетилетия. Но те вече не са неизбежни трагедии.

Предполага се, че около 85 000 деца под петгодишна възраст може би са умрели от глад и болести след избухването на гражданската война в Йемен през 2015 г., заяви международната хуманитарна организация "Спасете децата", цитирана от Асошиейтед прес.

Тази "консервативна" оценка се основава на средната смъртност при т.нар. тежко остро недохранване, което според ООН е засегнало повече от 1,3 милиона деца, откакто водената от Саудитска Арабия коалиция започна военни действия срещу йеменските бунтовници хуси през март 2015 г.

"На всяко дете, убито от бомбите и куршумите, се падат десетки, които умират от глад, а това е напълно предотвратимо", заяви директорът за Йемен на "Спасете децата" Тамер Киролос, като добави, че "децата, които умират по този начин са подложени на неописуеми страдания".

Войната в Йемен и предприетата от Саудитска Арабия блокада причиниха най-тежката хуманитарна криза в света, с повече от 8 милиона души са изложени на риска да гладуват, отбелязва АП.

Коментари

Задължително поле