850 деца прегледани за година в Педиатрията на болницата в Горна Оряховица

Медиците са спасили 16 малчугани от отравяния

Общо 850 деца са преминали от началото на януари до момента през Отделението по педиатрия в МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица. Най- голям е бил делът на децата със заболявания на дихателната система - 85%. За това информира д-р Елена Ангелова, началник на отделението.

От тях най- много са били малките пациенти с диагнози "Остър бронхеолит" - 275. В отделението са лекувани и деца с пневмонии, остър ларингит и белодробна астма.

Останалите 25 % от преминалите през отделението болни деца са били с инфекции на пикочните пътища, с алергии и отравяния, и със заболявания с обща симптоматика: гадене, повръщане и болки в корема, както и с фибрилни заболявания.

Горнооряховските медици са спасили 16 деца от отравяния. Инцидентите са станали най-вече с медикаменти и с перилни препарати.

"Отравянията засягат най- вече деца в ранна възраст, до 5 години", уточнява д-р Ангелова.

Причините са невнимание или пък детето е било оставено за кратко без родителски надзор. Във всичките тези критични случаи състоянието и лечението на натровените малки пациенти е било консултирано с токсилога в МБАЛ д-р Виолета Пашова и с реаниматор. За щастие, ситуациите са били овладени навреме, не се е стигало до усложнения и малките пациенти са били изписани здрави.

Делът на децата с хранителни и дихателни алергии, също не е малък - 150 са били те за т.г. Приемани са малки пациенти с патологичнии реакции към храна и медикаменти. Чести са случаите на деца, постъпили с обриви, с алергични реакции с неизяснен произход.

Случаите на алергии се повишават през летния сезон, докато през зимния логично се регистрира увеличение на острите респираторни заболявания.

Отделението по детски болести разполага с 20 легла. Средният престой в него е между 4 и 5 дни. Отделението работи с РЗОК по осем клинични пътеки.

Коментари

Задължително поле