88 семинаристи от 32 държави се включват в Международния семинар по български език и култура във ВТУ

47-ият Международен летен семинар по български език и култура във Великотърновския университет ще се проведе в периода от 15 юли до 4 август. В проявата се включват 88 семинаристи от 32 държави и три континента – Европа, Америка и Азия. Най-много са участниците от Турция – 6, от Италия, Германия, Полша, Румъния и Япония – по 5, от Унгария, Белгия и Индия – по 4, от Гърция, Франция и САЩ – по 3.  Те ще имат всекидневно часове по практически български език в трите нива по Общоевропейската езикова рамка. Това съобщи доц.д-р Валерия Тодорова, зам.-директор на Семинара.

Часовете включват и фонетични, граматически и лексикални упражнения, както и специализирани семинари, един от които не е предлаган досега. Те са разделени за начинаещи – на английски език – История и култура на България, Култура и изкуство на България, Традиционни митологични представи на българския народ и за напреднали – на български език – Българското изобразително изкуство, Съвременен български език, Български фолклор, Съвременно българско кино и Българска литература.

"В рамките на формата са предвидени две екскурзии. Едната е до Арбанаси, а другата – до Етнографския музей на открито „Етър“ – град Трявна. Програмата на семинара включва и културна програма, по време на която ще бъдат представени два съвременни български филма. Традиционно остават вечерите, посветени на запознанството, на българската литература, на българската национална кухня, на интернационалната кухня, на българския фолклор и вечер на нациите. Поради високия интерес през годините от страна на участниците и тази година те ще имат възможността да изучават популярни български песни и народни танци под ръководството на  Петър Петров, хореограф и ръководител на ансамбъл „Българче”,  и на Веселин Атанасов – корепетитор. Участниците ще видят и аудиовизуалния спектакъл пред крепостта Царевец „Звук и светлина“", сподели доц. Валерия Тодорова. 

От 1 август до 4 август курсистите ще посетят българското Черноморие, където ще имат възможност да се запознаят с част от неговите забележителности. 

"Най-младият участник в събитието е Александра Хезинова от Чехия на 17 години. Тя е ученичка, а баща й е българин. Най-възрастният българист е Жан Роби от Италия на 74 години. На четирима от участниците бащите им са българи- двама братя от САЩ, от Чехия и от Гърция. По-голямата част от гостите на семинара са студенти. Има и докторанти, университетски преподаватели, учители, държавен служител, полицай от Швейцария, научен работник, директор на училище от Молдова, музикален композитор и арт мениджър от Армения, инженер от Унгария, преводач, който е ирландец, работещ в Брюксел", информира доц.Тодорова. 

Тя разкри, че тази година участник в семинара ще бъде  Майкъл Лоусън, който е акордеонист от Америка. През 1995 година той идва в България, за да учи акордеон и по-късно участва в документалната лента на американския режисьор с български корени – Богдан Дарев – „Тази баба“, където акомпанира на певицата Пенка Енчева. По настоящем  Лоусън е директор на българските гласове на Сиатъл. 

"Има 25 участници от предходни години –  Уолтър Елиът от Англия,  Мин Шин от Тайван,  Фабио Де Леонарадис от Италия,  Душко Кръстевски от Северна Македония,  Зухаиб Тирмизи от Германия,  Александра Борбаш от Унгария,  Алексия Киров от Англия,  Тамуна Курашвили от Грузия и други", изброи доц.Валерия Тодорова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони