9% от фирмите атакувани от хакери

Снимка: Архив

12% от фирмите в ЕС са имали инциденти, свързани със сигурността на информационните и комуникационните им технологии, съобщиха от европейската статистическа служба Евростат. Най-честите проблеми са свързани с повреда на хардуер или софтуер на фирмата, както и блокиране на определени услуги заради хакерски атаки, от които са засегнати 9% от предприятията.

На следващо място е проблемът с унищожаване на фирмени данни поради зараза на компютрите със злонамерен софтуер, неразрешено влизане в информационните системи на фирмите, жертва на което са станали 5% от предприятията. Значително по-рядко фирмите съобщават за неправомерно разкриване на поверителни данни, жертва на което са станали 1% от предприятията.

Затова през 2019 г. 40% от големите, 33% от средните и 22% от малките предприятия са били застраховани от инциденти със сигурността на информационните им технологии.

10% от фирмите използват биометрични методи за идентификация на служителите, като например пръстов отпечатък, показват данните на Евростат.

Коментари

Задължително поле