94% от българчетата в интернет всеки ден

ГДБОП: Увеличава се детската сексуална експлоатация в мрежата

Половината малчугани у нас влизат в сайтове още на 7 години

Законът за киберсигурност влиза в пленарна зала тази седмица

Почти всички български деца - 94%, влизат в интернет всеки ден. Това съобщи Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет на конференция относно технологиите и единният цифров пазар. Над 50% от седем годишните вече влизат в мрежата. 4096 са сигналите за детска порнография през миналата година.

Увеличават случаите на детска сексуална експлоатация в мрежата, заради което това е един от важните приоритети на ГДБОП, алармира началникът на отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП Явор Колев. Преди педофилите са ловили жертвите си през сайтове за запознанства, а сега правят това през фалшиви Фейсбук профили.

Подрастващите лъжат за възрастта си в мрежата. 40% от профилите на децата между 12-14 г. са публични и всеки може да ползва информация от тях. 48% от подрастващите, както и родителите им не различават истините от лъжите в нета. Над 30% от снимките с детска сексуалност са направени от самите деца.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че Законът за киберсигурност ще влезе в пленарна зала тази седмица. “По Закона за защита на личните данни работната група работи активно, за да може текстовете и законодателството, което приемем да съответстват изцяло на европейското”, уточни той. “Що се касае до Закона за киберсигурност – там вече стартират наказателни процедури към държавите членки, които не са приели подобен тип законодателство”, каза Цветанов. Най-високият растеж с добавена стойност на информационните и комуникационни технологии сред държавите членки на ЕС се отбелязва в три държави и една от тях е България наред с Люксембург и Полша, заяви еврокомисарят ни Мария Габриел.

Столична община ще отвори лаборатория за иновации с цел развитие на дигиталните умения на млади хора, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Коментари

Задължително поле