97% от Випуск 2021 на Езиковата гимназия във Велико Търново продължават образованието си във висши училища

97 % от учениците от Випуск'2021 на Професионалната езикова гимназия " Проф. д-р Асен Златаров" във Велико Търново продължават образованието си във висши училища. Над 100 възпитаници на елитното училище са избрали български университети, в които са записали приложна лингвистика, филология, педагогика, медицина и др. специалности в здравеопазването, информационни технологии, кибер сигурност и компютърни науки, право, корабоводене и корабни машини и механизми, различни икономически специалности. 20 младежи са предпочели учебни заведения в чужбина. 
  
40 от доскорошните ни ученици са избрали висше училище във Варна. 16 души са приети в Икономическия университет, 11 в Медицинския, 10 във Военноморското училище, по трима в Техническия и Варненския свободен университет. 
  
21 Златаровци са предпочели УНСС и Софийския университет. Медицински специалности в София и Плевен ще учат други трима възпитаници на Профилираната езикова гимназия. Техническите университет в Габрово и София, Академията на МВР, Аграрният и Университетът по хранителни технологии в Пловдив също са част от висшите училища, в които влизат доскорошните ученици на Езиковата гимназия. Макар и по един-двама и тази година имаме представители в изкуствата, спорта, отбраната. Възпитаници на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ са станали 36 млади мъже и жени. 
  
В чужбина най-много Златаровци има в Нидерландия и Германия-четирима. По двама са във Великобритания, Испания и Италия и по един в Австрия и Дания. Сред най-предпочитаните от тях специалности са икономическите, компютърните и информационните технологии.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони