97 преписки и 4 досъдебни производства образувани от Апелативна прокуратура-Пловдив

Общо 97 преписки и 4 досъдебни производства за изборни нарушения по време на двата тура на вота за президент и вицепрезидент на България са образувани в зоната на Апелативна прокуратура-Пловдив, включваща 6 окръжни и 27 районни прокуратури. В Районна прокуратура-Чепеларе е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 167, ал. 2 от НК срещу 30–годишната Й.З., която на 2 ноември предложила на 2 лица фасул, спагети, леща, олио, захар и др., за да ги склони за гласуват за определен кандидат за президент. Районната прокуратура в Свиленград е привлякла като обвиняема 32-годишната Х.Х. за това, че на 12 ноември предложила 30 лв. на 64-годишна жена от град Любимец, за да гласува за определен кандидат за президент на втория тур.

Районна прокуратура-Пазарджик извършва разследване по досъдебно производство, образувано на 5 ноември, за предлагане на парични суми на лица в село Черногорово с цел да гласуват за определен кандидат за президент. Имената им били включени в списък, който не съдържал лични данни. Районна прокуратура-Смолян пък води досъдебно производство срещу 47-годишния М.Н. за това, че на 6 ноември е гласувал двукратно, което се явява престъпление по чл.168 ал. 1 от НК.

В зоната на Апелативна прокуратура-Пловдив са образувани общо 97 преписки за изборни нарушения в районните прокуратури в Кърджали, Момчилград, Пловдив, Карлово, Пещера, Ардино, Смолян, Чепеларе, Панагюрище, Пазарджик, Казанлък и Стара Загора. 74 от тях са приключили с постановление за отказ за образуване на досъдебно производство, 12 са изпратени по компетентност на други органи, 11 не са приключили, като по тях са назначени проверки за срок от 10 дни.

Коментари

Задължително поле