Германският посланик в Белград: Бомбардирането на Югославия беше необходимо

Германският посланик в Белград Томас Шиб предизвика буря в западната ни съседка, след като заяви, че бомбардировките на Югославия през 1999 година са спорен въпрос, но това е била нужна реакция, за да се спре геноцида и хуманитарна катастрофа в Косово, пише „Новости“.

„Наясно съм, че това е спорен въпрос и че не е имало решение на Съвета за сигурност на ООН (за започване на военни действия). Но трябваше да се вземе някакво решение, целта беше да се избегне хуманитарна катастрофа“, заяви Шиб.

След това германският посланик каза, че бомбардировките са били "много трудни за Сърбия, но не бива да забравяме, че това не се е случило просто така“. Шиб посочи, че „преди това са били приложени всички дипломатически средства и беше необходимо да се намери решение за Косово“.

В реакция на това председателят на властите на Войводина Игор Мирович оцени, че изявлението на германския посланик Томас Шиб за бомбардировките над Югославия през 1999 г. не е дипломатично и не подобава на посланик в суверенна страна и че трябва да се реагира в в съответствие с подходящи принципи и конвенции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа