Буяр Османи: Северна Македония е готова да помогне в диалога между Белград и Прищина

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи каза, че делегацията на страната му в Ню Йорк е разговаряла със специалните представители на САЩ и ЕС за диалога между Белград и Прищина Габриел Ескобар и Мирослав Лайчак за регионалните предизвикателства, свързани с новите развития в диалога между Белград и Прищина, съобщава N1.

„Разговаряхме с Ескобар и Лайчак за регионалните предизвикателства, свързани с новите развития в диалога между Белград и Прищина и знаете, че има нови развития и, че се очаква интензивен дневен ред през следващия период“, каза Османи на пресконференцията за резултатите от срещата Общото събрание на ООН.

„Така че срещите и с двамата, с Екобар, който е специалният пратеник на САЩ, и с пратеника на ЕС Лайчак, бяха много важни, за да разберем подробностите и, разбира се, да допринесем за регионалната стабилност в процеса на преодоляване на различията в региона", заяви Османи.

Османи оцени, че "референдумите в окупираните украински територии са прецедент, който заплашва всички независими държави, особено малките държави" и посочи, че Скопие няма да признае резултатите от тях.

„Сега заявявам ясната позиция на Република Северна Македония, че това са манипулативни референдуми, които имат за цел да създадат фалшиво алиби за анексирането на окупираните територии на съседни държави и ние няма да признаем такива референдуми, нито резултатите от такива референдуми“, коментира още Османи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа