Хакери публикуваха личните данни и информация за пътуванията на Еди Рама

Еди Рама

Министър-председателят на Албания Еди Рама реагира след вчерашното публикуване на личните му документи и влизанията и излизанията му (от Албания) от хакерите на „Хоумленд Джъстис“ (Homeland Justice), съобщи Евронюз Албания.

В мрежата „Телеграм“ хакерите публикуваха всички лични данни на албанския премиер, предаде Ей Би Си Нюз. Сред тях са личната карта, паспортите, домашния му адрес и други данни. Публикувани са и всяко влизане и излизане на премиера от Албания от 2004 г. до 2022 г.

В публикация в Туитър Рама написа, че самолетът, който той използва за работни посещения, не е чартърен комерсиален полет, а самолет, за който и по-рано е бил обвиняван, че използва  и че разходите (на премиера) са в рамките на държавния бюджет.

Публикацията на Рама дойде и в отговор на изявленията на опозиционния лидер на Демократическата партия Сали Бериша, чиято публикация във Фейсбук, цитирана от Ей Би Си Нюз, гласи, че министър-председателят на „най-бедната страна в Европа“ е похарчил 19 млн. евро за 127 чартърни полета.

„Г-н министър-председател на Албания, казали ли сте на вашия народ, че данъците, които те плащат, се използват за укриване на терористите MEK в Дуръс? Дава ли се на албанците по същия начин земя, къща, храна и гориво безплатно“, гласи съобщението, публикувано от хакерите на Хоумленд Джъстис, цитирано от Евронюз Албания, заедно със снимков материал с личните документи на премиера на Албания. 

Около 3000 дисиденти от организацията "Муджахидин-е Халк", по-известна с абревиатурата МЕК, живеят в лагера „Ашраф 3“ в Манез, на 30 км западно от албанската столица Тирана. Те планираха да проведат в лагера си „Световна среща на върха на свободен Иран“ с участието на американски сенатори и конгресмени и други бивши важни личности от западни страни, за да „призоват правителството на Байдън да възприеме решителна политика срещу режима в Техеран“. 

През юли албанското правителство съобщи, че неговата интернет страница и страниците на обществените институции в страната са били спрени след кибератака от неуточнен източник. 

Миналия месец албанският премиер Еди Рама обяви, че задълбочено разследване е дало неопровержимо доказателство, че кибератаката е била дирижирана и спонсорирана от Иран. В резултат Албания прекрати дипломатическите отношения с Иран и нареди на иранските дипломати и служители на посолството си да напуснат страната.

След като Албания прекъсна дипломатически отношения с Иран през септември, втора кибератака, от същия ирански източник, засегна информационна система, която регистрира влизанията и излизанията на албанската граница, което доведе до забавяне на пътниците.

Иранските хакери, които 14 месеца влизат в правителствените системи, продължават да публикуват чувствителни данни, пише Ей Би Си Нюз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа