ЕК приключва с докладите за Румъния по механизма за сътрудничество и проверка

Европейската комисия съобщи днес, че Румъния е изпълнила показателите, залегнали в механизма за сътрудничество и проверка. Комисията допълва, че повече няма да изготвя доклади за Румъния по този механизъм, но наблюдението продължава и ще бъде отчитано в годишния доклад за върховенството на закона в ЕС.

Преди цялостното прекратяване на наблюдението, ЕК ще вземе предвид становището на Съвета на ЕС и на Европейския парламент. Комисията ще се върне към този въпрос, включително по отношение на България, в следващите месеци, се посочва в съобщение на ЕК.

Уточнява се, че решението за пълно прекратяване на механизма се взима единствено на комисията. Отбелязва се, че европейското законодателство предвижда преди закриване на механизма ЕК да се посъветва своевременно със Съвета на ЕС и да вземе предвид неговото становище.

От 2007 г. комисията следеше Румъния и България в областите на правосъдието и борбата с корупцията, а за нашата страна - и за борбата с организираната престъпност. През 2019 г. ЕК издаде последния доклад за България и препоръча на Съвета на ЕС да прекрати механизма за наблюдение, но досега не е прието окончателното решение в тази посока.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа