Германците не вярват Шолц да изкара мандата

Над 80% от германците смятат, че Олаф Шолц трябва да заеме по-решителна лидерска позиция.

Близо половината от германците смятат, че управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц няма да оцелее до края на мандата си. Това показват данни от социологическо проучване, предаде Ройтерс.

В коалицията, в която участват социалдемократите, “Зелените” и ориентираната към бизнеса Свободна демократическа партия (СДП), тази седмица се стигна до ескалация на спора за бъдещето на отоплителната система на Германия.

Свободните демократи блокираха внасянето в парламента на законопроект, изготвен от контролираното от “Зелените” министерство на икономиката, в който се предвижда забрана за повечето нови петролни и газови отоплителни системи от следващата 2024 г. СДП призова за сериозни изменения на законопроекта.

“Зелените” пък ги обвиниха в “блокаж на политики” и предупредиха, че може да се стигне до правителствена криза.
Проучване на социологическата агенция Forsa показва, че около 40% от германците смятат, че тристранната управляваща коалиция ще се разпадне преди края на мандата си през 2025 г. При такъв развой мнозинството германци - към 54%, предпочитат да се проведат предсрочни избори.

Анкетата освен това показва, че сега трите партии имат по-малка подкрепа - общо само 39%, отколкото през 2021 г., когато бе формирана тристранната коалиция и събираха 52% от гласовете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа