Румъния плаши да съди Австрия заради Шенген (обзор)

Ако през декември Австрия отново използва правото си на вето за Шенген, Румъния ще се обърне към Съда на ЕС, предупреди румънският премиер Марчел Чолаку.

Премиерът Чолаку нарече австрийския си колега “лицемер”

Иска да привлече по делото Еврокомисията и Европарламента

Нахока Виена, че купува петрол и газ от Русия

Румъния заплаши да съди Австрия, ако тя продължи да спира членството є в Шенгенското пространство, предаде БТА.

“Ако през декември Австрия отново използва правото си на вето за Шенген, Румъния ще се обърне към Съда на ЕС и ще помоли Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент да бъдат страна заедно с Румъния в този процес”, каза румънският премиер Марчел Чолаку в интервю за тв Антена 3.

“Докато съм министър-председател, няма да приема австрийският канцлер (Карл Нехамер) да е лицемер и да продължава да унижава Румъния. Не може, след като е одобрил влизането на Хърватия в Шенген, да дойде и да каже, че не приема Румъния и България. Въпреки, че всички доказват, че няма миграция през Румъния, той идва и казва, че е против”, отсече Чолаку.

Той отново припомни, че страната му губи поне 2% от своя БВП, като не се присъединява към Шенгенското пространство. По-рано транспортният министър Сорин Гриндяну съобщи, че става въпрос за разходите на превозвачите поради факта, че страната не е влязла в Шенген.

Присъединяването на Румъния към Шенген се блокира само от Австрия, докато резерви срещу България има и Нидерландия. Австрия е съсредоточена върху проблемите с мигрантите и необходимостта от реформа на общата европейска система за убежище. Нидерландия повече се тревожи от проблемите с правосъдието в България.

Румъния и България се надяват двете страни да влязат в Шенген до края на годината, но Австрия периодично потвърждава, че няма да промени позицията си.

Чолаку отправи още критики към Виена. Той припомни, че Румъния държи тила на фронта в Украйна, спазва всички санкции срещу Русия и помага на Република Молдова да не бъде повече зависима от Русия.

“От няколко седмици Република Молдова е независима по отношение на руския газ. Австрия, която е военно неутрална страна, не харчи нито едно евро за придобивки на армията. Румъния увеличава разпределения си БВП от 2% на 2,5% (за военни разходи), за да възпре това, което Русия иска да направи. Нещо повече, от началото на войната те (Австрия) купуват газ и петрол от Русия - на стойност почти 7 милиарда евро. Пари, които Путин използва в руската икономика и след това допълнително, за да подкрепи войната в Украйна. Мръсни пари”, каза в заключение Чолаку.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа