Грузинци излязоха на шествие в подкрепа на кандидатурата на страната за членство в ЕС

Стотици хора преминаха през центъра на грузинската столица Тбилиси в израз на подкрепа на получаването от кавказката държава на статут на кандидатка за членство в Европейския съюз, предаде БТА.

Очаква се ЕС да обяви на 15 декември решението си дали Грузия ще получи статут на кандидатка за присъединяване към общността – ключова стъпка преди потенциално пълноправно членство.

Миналия месец правителството в Тбилиси беше уведомено, че Грузия ще получи официално статут на страна кандидатка, след като се справи с конкретни задачи, сред които са борбата с корупцията и правилата за произвеждането на избори.

Участниците в акцията „Твоят глас за ЕС“ преминаха с национални знамена от площад "Първата република" до площад „Европа“, където беше разгънат огромен 33-метров флаг на ЕС. Организаторите казаха, че всяка звезда от този флаг е била изработена в различен регион на Грузия като символ на единството на грузинския народ в стремежа към присъединяване на страната към общността на 27 европейски държави.

Шествието се проведе по инициатива президентката Саломе Зурабишвили и беше организирано от редица неправителствени групи.

„Това е мирно шествие, демонстрация на народното желание и избор, намерили отражение в много инициативи“, каза държавният глава по повод днешното събитие. Тази най-нова инициатива, към която ние всички се присъединяваме, е силен глас за основното ни желание – ние искаме Европа, допълни Зурабишвили.

Присъствието на президентката на всички прояви, свързани с ЕС, заедно с по-ранни нейни изявления срещу предложения и после оттеглен законопроект за чуждестранните агенти, показва задълбочаващия се разрив между нея и управляващата партия „Грузинска мечта“.

„По принцип решението на 15 декември не би трябвало да представлява проблем, ако бъдат следвани препоръките на Европейската комисия, което е наша обща надежда“, каза Зуребишвили за АФП.

„Би било изключително сериозно, ако (унгарският лидер) Орбан – при подбудителството на Русия, успее да принуди Европейския съюз да се противопостави на решения, които вървят към общо европейско бъдеще, към общата свобода на Украйна, Грузия, Молдова в европейското пространство“, каза още Зурабишвили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа