Responsible Statecraft: Единственото и най-добро решение е всички страни да седнат на масата за преговори, преди Украйна да бъде унищожена

Единственото и най-добро решение е всички страни да седнат на масата за преговори, преди Украйна да бъде унищожена, пише Responsible Statecraft.

„Противно на първоначалните прогнози, Киев никога не е паднал, но страната днес остава въвлечена в конфликт. Фронтовата линия е в югоизточния регион на страната, като оспорваните зони са съсредоточени до голяма степен върху рускоезичния Донбас и пристанищните градове около Черно море.

Руският президент Владимир Путин, след като дни преди нахлуването призна окупираните от Русия територии Донецк и Луганск за независими, от самото начало обяви войната за „специална военна операция“ за „демилитаризиране и денацифициране“ на Украйна. Неговите цели обаче се редуваха между екзистенциални - поставяне на цяла Украйна под влиянието на Русия - и стратегически - предявяване на претенции само към онези рускоезични области в източната и южната част на страната.

Именно в последното Русия е много по-успешна. И все пак след две зими на брутални битки и стотици хиляди жертви от двете страни, към края на 2023 г. Русия предявява претенции само към 18% от територията на Украйна, в сравнение със 7% в навечерието на войната и 27% в седмици след инвазията.

Междувременно хазната на Запада беше отворена — и, както някои казват, източена — за да помогне на правителството на Украйна, водено от президента Володимир Зеленски, да се защити от Москва.

Независимо от това военните сили на Украйна са напълно изчерпани, тъй като се конкурират с много по-ресурсовата и гъсто населена Русия. Докато военната кампания на Украйна успя да се възползва от руските тактически грешки през първата година, нейната така провъзгласявана контраофанзива през 2023 г. не успя да осигури необходимия тласък не само за освобождаване на страната от руската окупация, но и за поставяне на Киев в най-добрата позиция позиция за призив за условия.

Ако не друго, както посочват експертите от Института Куинси Анатол Ливен и Джордж Бийби в новото си резюме, „сега има малка реалистична перспектива за по-нататъшни украински териториални придобивки на бойното поле и има значителен риск Украйна да изтощи своята работна сила и боеприпаси и да се постави отворена за опустошителна руска контраатака.

Единственото и най-добро решение, казват те, е всички страни да седнат на масата за преговори, преди Украйна да бъде унищожена.

Разказът за войната - как е започнала, къде е днес - е добре документиран. На втората годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия RS смята, че може да е поучително да се разгледат числата - оръжия, помощ, анкети, население и други, които илюстрират цената и контурите на конфликта за 24 месеца и преброяване”, пише още изданието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят